L’Arquebisbat de Tarragona ha fet públics aquest dilluns els nomenaments de nous rectors de les parròquies de l’arxidiòcesi que afecten directament la Conca de Barberà. Després de 4 anys a l’Espluga, Vimbodí i les poblacions d’influència, Marcus Vinicius Teixeria serà enviat, a partir del setembre, a les parròquies de Santa Clara, Sant Joan i Sant Pere del Serrallo, a la ciutat de Tarragona. El capellà espluguí ho va comunicar als feligresos aquest diumenge durant l’eucaristia a l’església Vella. El relleu a l’Espluga de Francolí, Senan, Blancafort, Vimbodí i Vallclara l’agafarà Mn. Antonio Rosario Jové.

Marcus Vinicius Teixeira Araujo va arribar a l’Espluga el 2 de juliol de 2017 amb l’objectiu d’acabar amb l’etapa d’inestabilitat parroquial provocada per diferents moviments presbiterals des de la jubilació de Mn. Josep M. Pairot, qui havia arribat a la vila a principis de segle, i la seva substitució el 17 de juliol de 2014 per Mn. Evarist Gómez, també rector de Vimbodí, durant dos anys. 

A causa de la marxa d’Evarist Gómez a Roma l’any 2016 i després de mesos de dubte, de forma excepcional un diaca casat, Estanislau Figuerola, va assumir la direcció parroquial de l’Espluga el setembre de 2016, trobant-se el que ell va qualificar com “una parròquia decaiguda”. El diaca va obrir una nova etapa de relacions amb la ciutadania implicant-se al Consell i la Coordinadora d’Entitats per primera vegada, tasca que va continuar el nou rector. Figuerola va ser-hi 9 mesos, fins al nomenament de Marcus Vinicius Teixeira, el 9 de juliol de 2017, com a rector de les parròquies de Sant Miquel de l’Espluga, la Residència Jaume I, Santa Maria de Senan i després, també, la Transfiguració del Senyor de Vimbodí, a més de la resta de petites poblacions de l’entorn. 

Mn. Marcus Vinicius Teixeira durant l’Eucaristia del 2020 (Imatge: Espluga Audiovisual)

Mn. Marcus ha estat el rector més jove que ha tingut l’Espluga en les últimes dècades. D’origen brasiler, havia exercit anteriorment com a prevere a Reus. Sense carnet de conduir, assumia un repte complex en una zona rural com l’Espluga i els pobles de l’entorn de Poblet i les muntanyes de Prades. 

Amb la seva arribada a la vila, Marcus Vinicius Teixeira ja va donar pistes de com seria el seu exercici: “soc un etern aprenent, i ho reconec sense cap mena de vergonya”. Durant aquests quatre anys el nou rector ha hagut d’afrontar la direcció parroquial d’una comunitat cada cop més envellida, fet que ha intentat contrarestar implicant-se a la vida associativa local, ja sigui a través del Consell d’Entitats, de Càritas Parroquial o donant suport a projectes culturals com el Pessebre Vivent o els Pastorets de l’Espluga, on com a curiositat, se l’ha vist interpretant el paper de Sant Josep. 

Mn. Marcus també ha aconseguit restablir ponts amb les festes religioses i les entitats de cultura popular, com la Confraria del Sant Enterrament i els Armats, o els diables de l’Espluga i la festa de Sant Joan, a més de la Germandat de la Santíssima Trinitat, amb qui ha aconseguit retornar l’ermita al poble gràcies a l’acord amb l’Arquebisbat de Tarragona. L’ermita ha reobert portes justament el cap de setmana en què s’anunciava el seu comiat. 

ÀUDIO: L’actual Mossén de l’Espluga de Francolí, Marcus Vinicius Teixeira, parla sobre el canvi de rector

El problema del patrimoni

Si bé els mandats dels anteriors capellans Josep M. Pairot i anteriorment, Pere Dalmau (als anys 90) es van veure marcats per una època d’esplendor dels projectes de restauració de l’església Vella, el mandat de Marcus Vinicius Teixeira s’ha vist marcat per l’acumulació de deutes provocats per l’ensorrament de part de la Sala Parroquial (5 de juny de 2015) i dels problemes estructurals de l’església Nova. Durant aquesta etapa però, la Parròquia ha pogut desbloquejar l’acord amb l’Ajuntament i la Diputació de Tarragona per fer les reformes estructurals necessàries per preservar l’edifici. Ara, amb la teulada ja arreglada, el proper prevere haurà de dissenyar el projecte que en defineixi uns nous usos socials i per al poble.