La construcció del segle X aparentment sembla intacta. El castell de Queralt va quedar envoltat per les flames quan l’incendi va superar la serralada aquest dissabte, però l’estructura i la pedra ha resistit el pas del foc. Tampoc sembla que hi hagi afectació a l’ermita de Sant Jaume, situada uns metres més avall. El patrimoni arquitectònic s’ha salvat, encara que es manté alçat enmig d’un paisatge que ha canviat radicalment.

El president de la Fundació Queralt, Damià Amorós, relata una estampa dantesca, on el negre de la vegetació calcinada és predominant. El desastre també s’olora en tot moment. L’historiador de l’art i col·laborador de l’emissora confirma, d’altra banda, que el conjunt arquitectònic s’han salvat. D’altra banda, el foc també ha arribat als castells de Miralles i de la Roqueta, però se’n desconeix el grau d’afectació.

ÀUDIO: Damià Amorós explica l’estat del castell

El castell de Queralt és un patrimoni protegit amb una de les figures legals més altes que atorga la Generalitat. És un bé cultural d’interès nacional, mentre que l’església de Sant Jaume també està inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. A més del valor arquitectònic, Damià Amorós també assenyala la importància simbòlica i per l’enclavament que ocupa com a castell de frontera. “Vertebra tota la zona de la Baixa Segarra i és el germen de la Casa Queralt actual que resulta ser una de les més importants de la Catalunya medieval”, explica Amorós.

ÀUDIO: El president de la Fundació Queralt destaca la importància de la construcció

Menys sort per a l’alzina de Can Gol