La farmàcia Rovira de l’Espluga de Francolí s’encarrega des d’aquesta setmana de fer tests d’antígens a treballadors i participants de lleure educatiu com a part d’un programa voluntari de cribratge poblacional. Una mesura que ha de servir per evitar contagis en els casals d’estiu.

El propietari de la farmàcia Rovira, Albert Rovira, explica que és una forma de “donar oxigen” a l’Àrea Bàsica de Salut de Montblanc, molt afectada per l’últim brot de Covid-19, i evitar els contactes que es poden crear en activitats de lleure com aquesta.

ÀUDIO: El propietari de la Farmàcia Rovira, Albert Rovira, explica el funcionament d’aquests cribratges

Hi poden participar persones d’entre 10 i 40 anys de forma gratuïta, però és necessària una convocatòria enviada per la Direcció General de Joventut o bé el document de la declaració d’autoresponsabilitat degudament complimentat adjunt a la convocatòria.

Actualment, la farmàcia ha atès a una cinquena de monitors en dos dies, temps que porta en actiu el programa. Tot i que grans i petits hi poden acudir si Salut els hi dona el vistiplau, són pocs els menors que s’estan fent cribratges, una mesura que es reserva per casos més extrems com la detecció d’un brot.

Els monitors de lleure s’hauran de repetir aquests tests cada 72 hores o quan canviïn de grup bombolla en cas d’estar més temps amb un mateix grup.

Fotografia d’un test d’antígens (Imatge: Cedida)

Venda de tests d’antígens amb recepta mèdica

Fa un parell de setmanes que la Farmàcia Rovira podia vendre tests d’aquestes característiques a la ciutadania, però únicament amb recepta mèdica, gràcies a l’última aprovació del Govern a partir d’ara ho podrà fer sense recepta.

A més, la farmàcia de l’Espluga, juntament amb altres de la comarca, van col·laborar en el cribratge de positius que va haver de fer l’Àrea Bàsica de Salut de Montblanc després de detectar-se el brot entre joves de la capital de la Conca de Barberà, per evitar la congestió del centre.

ÀUDIO: Albert Rovira parla dels tests d’automostra i els cribratges massius a la comarca