El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla ha presentat l’exposició Arqueologies del paisatge. Desenes d’assistents han pogut gaudir de la inauguració en què el paisatge de la Conca de Barberà és protagonista. 

La gestora cultural, Judith Barnés; l’artista Inula, M Carmen G. Mahedero; i la directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó, han estat els encarregats d’obrir la mostra amb els respectius parlaments. A causa de les mesures sanitaries l’exposició s’ha inaugurat a la sala del proleg i després els assistents han pogut visitar l’exposició que està ubicada a la sala Lluís Carulla. 

La proposta artística contemporània analitza el paisatge i la seva construcció cultural en el cas de la Conca de Barberà. L’exposició està dividida amb quatre espais diferents: Paisatge viscut, Paisatge transitat, Paisatge emergent i Paisatge resilient, a través dels quals es pot observar i analitzar fenòmens paisatgístics, naturals i antròpics que posen de manifest les relacions que s’estableixen entre el món vegetal i la societat.

ÀUDIO: L’artista Inula parla sobre els diferents espais que es poden trobar els visitants

ÀUDIO: Inula explica la satisfacció de veure l’exposició acabada

L’artista Inula davant de l’exposició (Imatge: Pep Morató)

La sala compta amb obres produïdes per l’artista Inula i diverses instal·lacions fetes amb peces de la col·lecció del museu vinculades amb els treballs del camp, així com mostres d’un herbari i gravacions i entrevistes que recullen el testimoni de la transformació d’aquest paisatge. Arqueologies del paisatge es podrà visitar fins al 9 de gener de 2022 i s’anirà transformant amb dues activacions gràcies a la participació ciutadana. 

ÀUDIO: Gemma Carbó, directora del MVR, parla sobre la nova exposició

Gemma Carbó, directora del MVR (Imatge: Pep Morató)

La participació ciutadana com a part del projecte

Com a part de l’exposició, s’han preparat diverses activitats per comptar amb la participació ciutadana. El MVR planteja una acció vinculada a les empremtes que deixem en el paisatge. D’altra banda, a l’octubre i dins els actes del FES, es proposarà un recorregut compartit per l’entorn en el qual podran participar els veïns de la comarca. A més, coincidint amb el primer trimestre del curs escolar 2021-2022 s’oferirà una activitat pels centres educatius i una formació pel professorat. 

“la idea és que Aquesta exposició sigui un projecte viu”

Judith Barnés, comissària de l’exposició
Judith Barnés, comissària de l’exposició (Imatge: Pep Morató)

ÀUDIO: La gestora cultural parla sobre una exposició viva

IMATGES DE LA INAUGURACIÓ I EXPOSICIÓ (PEP MORATÓ)