Esquerra Republicana va perdre aquest dimecres la votació per aconseguir grup propi a l’Ajuntament de Montblanc i desfer-se de la marca Agrupament Catalanista, sota la qual la formació s’ha presentat des del 2007. Quatre regidors i regidores del grup que governa al consistori van presentar una petició el passat mes d’abril on demanaven crear un grup propi d’Esquerra Republicana al consistori, format per Oriol Pallissó, Carme Pallàs, Judit Pere i Cesc Viñas.

Aquest dimecres el ple de l’Ajuntament de Montblanc va sotmetre a votació un dictamen presentat per la secretaria de l’Ajuntament on s’argumenta que “en no haver-hi constància d’abandonament de cap membre del grup municipal i tampoc una expulsió, calia sotmetre a votació la denominació del grup municipal”.

La proposta era crear el grup d’Esquerra Republicana amb Pallissó, Pallàs, Pere i Viñas, i que l’alcalde, Josep Andreu i els regidors Francesc Benet i Santi Porta passessin a ser no adscrits. La proposta va rebre el vot favorable dels quatre regidors d’Esquerra i el vot contrari de la resta del govern, també de Núria Besora, mentre que l’oposició es va abstenir en considerar-ho un afer intern del grup municipal d’Agrupament.

L’empat en la votació la va desfer l’alcalde amb el seu vot de qualitat, decantant la balança cap a Agrupament, que manté el nom i els seus membres com fins ara. Així, la proposta d’Esquerra de formar grup propi no va prosperar.

Tensió entre els membres d’Agrupament Catalanista

La sessió plenària va evidenciar la tensa situació a l’equip de govern, amb retrets entre els seus membres. El regidor Oriol Pallissó, que va defensar la postura d’Esquerra, va destacar que “nosaltres no expulsem a ningú, nosaltres som on érem quan ens vam presentar l’any 2019, no hem canviat de partit”.

ÀUDIO: El regidor Oriol Pallissó argumenta la postura d’Esquerra Republicana

L’alcalde, Josep Andreu, i el regidor Francesc Benet, creadors d’Agrupament l’any 2007, van defensar la formació política com una fórmula d’èxit. Això és una expulsió d’Agrupament, nosaltres no votarem la nostra expulsió del grup, sentenciava l’alcalde. Francesc Benet, en el seu torn de paraula, va parlar de “dia trist” i va sentenciar que “això d’avui és qüestió de legitimitats, als montblanquins i montblanquines no els interessa, té regust de frau democràtic”.

ÀUDIO: L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, parla sobre el dictamen

ÀUDIO: El regidor Francesc Benet, retreu el canvi de nom del grup polític

El futur de l’equip de govern a Montblanc

El ple d’aquest dimecres va evidenciar la tensa situació que hi ha a l’equip de govern de l’Ajuntament de Montblanc. Després de la votació que Esquerra va perdre ahir, caldrà veure si els quatre regidors i regidores mantenen el seu paper a l’equip de govern o fan algun altre moviment.