L’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del Monestir de Poblet i l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà han programat un seguit d’activitats per donar a conèixer el patrimoni documental de la comarca i que la ciutadania tingui l’oportunitat de descobrir els arxius i els professionals que s’ocupen de la gestió dels documents.

En concret l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià no celebrarà cap acte presencial a causa de les restriccions del coronavirus, però sí que celebra la Setmana Internacional dels Arxius del 2021, a través de diverses píndoles audiovisuals penjades a les xarxes socials, ja que amb aquestes volen apropar al gran públic les tasques que desenvolupen els arxius, les quals són desconegudes per gran part de la ciutadania. D’aquesta manera també volen fer valdre les tasques que es realitzen al seu interior, així com mostrar l’organització i recuperació dels documents. Fins i tot penjaran píndoles audiovisuals de com tractar la nostra informació i de com guardar les fotos antigues que tinguem a casa.

ÀUDIO: Núria Gavarró, directora de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, parla sobre la Setmana Internacional dels Arxius 2021

Per altra banda, en el marc de la Setmana Internacional dels Arxius, l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, amb la col·laboració estreta de la Unió de Botiguers i Comerciants de Montblanc, ha preparat l’exposició Saps qui són?, de fotografies antigues, als aparadors dels locals comercials de la vila ducal. Són una quarantena les botigues que participen en aquesta campanya i que tindran durant un mes les fotografies exposades als seus aparadors. Els montblanquins i montblanquines que reconeguin les persones, llocs o dates poden dirigir-se als comerciants que són els qui s’encarregaran de prendre nota de tota la informació aportada. L’objectiu d’aquesta campanya, que ja va per la tercera edició, no és només la identificació de fotografies sinó també donar a conèixer l’Arxiu Comarcal i les seves funcions a més de la difusió dels fons fotogràfics que s’hi conserven.

A més a més, cal destacar també que entre les activitats organitzades en el marc de la Setmana Internacional dels Arxius, l’Arxiu Comarcal ha preparat un audiovisual, de 3 minuts i mig de durada, on les dones en són les protagonistes. Es tracta d’un vídeo-recull de diferents fotografies custodiades a l’ACCB i captades entre 1900 i 1970.