Els municipis conquencs de Passanant i Belltall i Pontils es troben entre els 50 municipis que han presentat candidatura per participar en el Programa de mobilització de l’habitatge en el món rural que impulsa la Generalitat de Catalunya. Són els únics dos pobles de la Conca de Barberà que aposten per aquest projecte i que poden arribar a servir, si passen de fase, de proves pilot per futures accions a tot el territori.

Aquest programa té com a objectiu principal facilitar que les persones i les famílies puguin instal·lar-se en nuclis rurals, a través de la rehabilitació d’habitatges en desús amb la intenció d’evitar la pèrdua de població que fa temps pateixen comarques com la Conca de Barberà.

La convocatòria s’adreçava a 372 municipis de l’àmbit rural que tinguessin menys de 500 habitants i de menys de 3.000 habitants amb 10 o més nuclis de població. Finalment, Passanant i Belltall i Pontils han estat entre els 50 municipis que han presentat candidatura. Ara, d’aquests se’n triaran 20 per continuar el procés.

En aquesta primera fase, en què se seleccionaran 20 municipis, hi haurà una dotació total de 2 milions d’euros. Després es procedirà a una segona fase, genèrica, que es convocarà el juliol vinent i a la qual es podran acollir la resta de municipis possibles beneficiaris dels ajuts.

Cal recordar que Passanant i Belltall ja participa com a poble pilot en un altre projecte de característiques similars anomenat ‘Repoblem un camp d’oportunitats’ i que impulsa el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp.