Aquest 7 de febrer fa un any que es va donar a conèixer la troballa arqueològica dels gravats paleolítics de la Cova de la Font Major de l’Espluga de Francolí. 300 persones es van reunir a l’interior de la cova de la Font Major per conèixer la troballa excepcional. En la presentació de la troballa també hi va assistir la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.

En concret la troballa es va fer el 30 d’octubre, una setmana després dels tràgics aiguats, i va ser totalment inesperada, però no va ser fins al 7 de febrer després d’investigar-la que l’Ajuntament de l’Espluga i l’IPHES ho van donar a conèixer al conjunt de la població. La troballa es traduïa en un santuari paleolític amb més de 100 gravats d’art rupestre figuratiu i abstracte de fa uns quinze mil anys, els més antics descoberts fins ara a Catalunya.

Actualment l’Ajuntament de l’Espluga conjuntament amb l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social estan treballant per acabar l’estudi i també per la socialització d’aquest patrimoni.