Els territoris on més projectes de parcs eòlics i solars es presenten són el centre i el sud de Catalunya. La Conca de Barberà és una de les comarques protagonistes dels projectes més ambiciosos que passen per la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat de Catalunya. De fet, la Conca és la quarta comarca de Catalunya amb més hectàrees de superfície fotovoltaica projectada amb un total de 654 i la primera de la demarcació de Tarragona.

En comparació amb la resta de territoris a la Conca de Barberà la majoria de projectes que s’han presentat superen les 50 hectàrees i en molts casos les 100 ha considerats com a macroprojectes. Aquesta setmana la Ponència d’Energies Renovables ha rebut un altre macroprojecte, en aquest cas a Barberà de la Conca. Enel Green Power, filial d’Endesa en renovables, ha presentat un projecte de 106,75 hectàrees al terme municipal de Barberà de la Conca amb una potència de 44,1 megawatts. El parc solar està projectat en camps de secà que estan al costat del camí que va des de Barberà de la Conca fins a Sarral.

L’alcalde de Barberà de la Conca, Marc Rovira, ha explicat a l’EFMR que “aquest projecte no té ni cap ni peus” i que conjuntament amb el Consell Comarcal de la Conca de Barberà presentaran al·legacions. També ha explicat que el projecte el van rebre aquest divendres i que encara no han tingut temps d’entrar en detall.

Pel que fa a l’energia eòlica, la Conca de Barberà és una de les comarques que més en tenen i que més en projecta de Catalunya, superada per la Terra Alta, l’Anoia, les Garrigues i el Baix Ebre. Actualment té 78 aerogeneradors en servei i se’n projecten 82 més després del nou decret de les renovables. Tot i això, la Ponència d’Energies Renovables ja s’ha pronunciat dient que 38 dels quals no són viables.

Parc eòlic a la Conca de Barberà (Imatge: Pep Morató)