L’Espluga de Francolí opta per partida doble als premis Petxina de la Informació que atorga el Col·legi de Periodistes de Catalunya a la Demarcació de Tarragona. El municipi és finalista en dues categories diferents, per un costat l’Ajuntament de l’Espluga i per l’altre l’Espluga FM Ràdio, però en ambdós casos en reconeixement a tasca en matèria de comunicació després de la riuada del 22 d’octubre del 2019.

En la categoria de “Petxina Oberta”, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha estat nominat per l’atenció que van oferir als mitjans de comunicació després de l’aiguat i la seva predisposició, tot i els problemes en les infraestructures de comunicació que es van patir a causa del temporal. En aquest mateix guardó també són finalistes els departaments de comunicació de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona i el del Port de Tarragona.

D’altra banda, l’Espluga FM Ràdio és una de les tres finalistes de la categoria “Petxina KM. 0” que valora el producte periodístic de proximitat. En aquest cas, l’emissora municipal ha estat seleccionada per l’àmplia cobertura informativa que es va oferir a la ciutadania durant el desbordament del riu Francolí i els mesos posteriors. En aquesta categoria hi participen també el programa ‘Connecta 10 comarques’ de Tac12, per apropar-se a tot el territori, i el portal web ‘Tarragona21.com’, per la seva aposta periodística de proximitat.

Els col·legiats i col·legiades tarragonins tenen fins a l’11 de desembre per votar telemàticament els guanyadors de la primera edició virtual de la història de la Petxina de la Informació. Dimarts, 15 de desembre, es donaran a conèixer els guanyadors.

Periodisme digital a les fosques

L’EFMR va aconseguir un abast de rècord, malauradament, arran de la riuada. El mitjà de comunicació va ser el primer en explicar que el riu Francolí s’havia desbordat i, alhora, va donar a conèixer els primers detalls de la catàstrofe. En una nit com la del 22 d’octubre, sense electricitat al municipi i amb una cobertura telefònica nul·la, la ràpida resposta de l’EFMR va ser possible gràcies a la seva proximitat i la tasca voluntària dels periodistes i col·laboradors que formen part de l’Espluga Audiovisual.

La primera notícia publicada, que s’actualitzava minut a minut, amb fotografies i la crònica dels successos va superar les 15.000 visites al portal web. En aquest sentit, el lideratge informatiu en l’entorn digital va continuar els dies i setmanes posteriors a l’aiguat, sent l’EFMR el mitjà amb més interaccions a les xarxes socials, en comparació amb la resta de portals de referència a la comarca. La fidelització va ser tan alta que es van superar les 25.000 interaccions a Facebook només durant la setmana, unes xifres desorbitades tenint en compte la població de la Conca de Barberà. Tots els esforços es van dipositar en la cobertura digital de l’EFMR a través del web i les xarxes socials, ja que l’emissió continuada pel 107.4 FM es va veure afectada aquella nit i la jornada posterior per la falta de subministrament elèctric al centre emissor.

ESPAI WEB: Especial Riuada del Francolí

La informació va continuar amb altres notícies sobre l’abast de la riuada, també reforçada gràcies a la cobertura de Tac12. L’emissió radiofònica es va recuperar ja durant el cap de setmana i el fil informatiu el va seguir l’Informatiu Conca de Barberà amb un programa especial en directe des de la zona 0 amb l’última hora i els fets viscuts des de les 22 h del 22 d’octubre. El sobreesforç va ser majúscul per a l’EFMR que tot just havia començat la 36a temporada de la seva història sense personal laboral al capdavant de l’emissora i, per tant, basant el seu dia a dia en el voluntariat.

ÀUDIO | Primer especial informatiu després de la riuada (Escolta’l aquí)

Les setmanes següents l’actualitat local va continuar girant al voltant de l’aiguat, com també els especials informatius que s’emetien durant el cap de setmana amb múltiples entrevistes i muntatges sonors. En paral·lel, al portal web també es va obrir un nou apartat que aplegava tots els continguts relacionats amb la riuada, una feina que es va voler fer per tal d’agrupar tota la informació i ordenar-la. La crònica de la riuada va ressorgir amb especial protagonisme al Resum de l’any del 2019, un programa especial de l’EFMR i l’Espluga Audiovisual que revivia la intensitat dels dies i setmanes posteriors a l’aiguat.

ÀUDIO | La crònica històrica de la riuada al Resum de l’any del 2019 (Escolta’l aquí)