Aquest passat cap de setmana es van realitzar les visites guiades als Molins de la Vila de Montblanc, activitat en la qual van participar unes setanta persones. Aquesta jornada de portes obertes era una activitat organitzada pel Museu Comarcal i el Campus Extens de la URV a Montblanc i la Conca en col·laboració amb la Diputació de Tarragona amb motiu de la Setmana de la Ciència 2020.

Els participants, aplegats en grups de deu persones, eren rebuts a l’exterior dels Molins, on els tècnics del Museu Comarcal explicaven la història i el funcionament d’aquests. I, després, podien visitar lliurement les instal·lacions i els espais dels Molins de la Vila i veure la maquinària en funcionament. Tota l’activitat es va realitzar mantenint les mesures sanitàries vigents.

El tema de la Setmana de la Ciència d’aquest any era la utilització de l’energia de la natura. El museu dels Molins de la Vila de Montblanc, declarats monument històric, està situat a l’emplaçament originari de la Vila Ducal, entre els rius Francolí i Anguera i són un gran exemple de la utilització d’aquesta energia.

Els edificis van ser recuperats a mitjans dels anys 80 pel Museu-Arxiu de Montblanc i Comarcal i actualment s’han condicionat per convertir-se en museus monogràfics. En aquesta visita es va poder veure l’evolució dels molins fariners des de la prehistòria fins a l’actualitat i hi destaca el Molí de la Volta, datat al segle XIV com un dels més grans de Catalunya amb quatre moles.