Interior de ‘La Farinera’ (Imatge: startap.cat / Ajuntament de Santa Coloma de Queralt)

L’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt va aprovar en l’última sessió plenària la donació de la finca que conté un antic molí de farina conegut com ‘La Farinera’. Aquest edifici forma part del conjunt patrimonial del municipi i és un exemple viu dels avanços industrial viscuts durant el segle passat.

‘La Farinera’, situada juntament amb una fàbrica de ciment i una serradora, es va mantenir activa fins al 2003, moment en què va tancar definitivament les seves portes. L’edifici conserva quasi tota la maquinària original intacta el que el converteix en un lloc idoni per convertir-se en un museu on s’observa de primera mà el procés d’elaboració de la farina.

Amb aquesta adquisició, l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt espera fer encara més visible el seu posicionament al voltant del cereal i preveu poder convertir l’edifici en un museu especialitzat en l’explicació de l’elaboració de la farina i la maquinària necessària per aconseguir aquest popular producte.

Pel que fa al finançament del projecte ja hi ha prevista una primera subvenció corresponent a l’anualitat 2021 del Pla d’Acció municipal (PAM) 2020-2023 de la Diputació de Tarragona per a fer els primers treballs de conservació. El projecte també s’ha inclòs en la borsa de projectes als territoris rurals per optar a les ajudes econòmiques europees per a la reactivació econòmica i es tramitarà amb col·laboració amb el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp de la Conca de Barberà i la Generalitat.