Després de la recuperació de la sortida dels gegants antics Ponç Hug i Beatriu de la Casa de la Vila l’any passat, enguany el protocol ha estat ben diferent a causa de la pandèmia, aquest any només han pogut realitzar una ballada simbòlica. La tarda començava amb la firma del pregoner d’enguany, Josep Maria Vergès, autor de l’última troballa a la cova, a la sala polivalent de l’antic hospital.

Seguidament autoritats i pregoner s’han desplaçat a la plaça d’en Canós, això sí sense comitiva de gegants ni nans. Les autoritats i assistents a l’acte, abans d’accedir al recinte han hagut de passar per un control de temperatura. Un cop dins amb la plaça plena els gegants van oferir el Ball de Gegants de l’Espluga de Francolí, amb música pròpia des del 2004 de Josep Prats.

Josep M. Vergès (Imatge: Aleix Valero)

Josep M. Vergès explica la troballa des del punt de vista més personal

L’arqueòleg Josep Maria Vergès Bosch, autor de la descoberta dels gravats paleolítics a la Cova de la Font Major, va explicar que el protagonista no és una sola persona sinó que darrere d’aquesta descoberta hi hagut un gran equip humà i molts anys de feina. Tot plegat va voler compartir l’honor de ser pregoner amb totes aquelles persones que van confiar amb l’IPHES, amb un record especial a l’exalcalde David Rovira.

ÀUDIO: Pregó de Festa Major de l’Espluga a càrrec de Josep M. Vergès

Després del pregó, els diables de l’Espluga han preparat una tronada i diverses salves que ha encès el mateix pregoner amb l’alcalde Josep Maria Vidal. Finalment, tota l’atenció s’ha traslladat al jardí del Museu de la Vida Rural per iniciar el 8è festival RUSC de poesia.

IMATGES DE PEP MORATÓ I ALEIX VALERO