Tres castells de focs, visibles des de tots els punts del municipi i una crida a il·luminar la població amb bengales, són algunes de les iniciatives que els Diables de l’Espluga han estat treballant amb la regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament de l’Espluga.

La Revetlla de Sant Joan de l’Espluga de Francolí estarà marcada per les limitacions d’activitats provocades per la crisi sanitària de la Covid-19, però malgrat això, els Diables de l’Espluga, i les entitats de cultura popular i esportives, que habitualment participen dels actes i en coordinació amb l’Ajuntament de l’Espluga, han treballat un format adaptat, que permeti donar un sentit popular i participatiu i a la celebració de la tradicional revetlla des de totes les llars de l’Espluga, implicant en les accions a tota la ciutadania.

ÀUDIO: Adrià Roca, cap de colla dels diable de l’Espluga, defineix la revetlla de Sant Joan d’enguany

Cartell d’enguany de la revetlla de Sant Joan (Imatge: Pep Morató)

FLAMA DEL CANIGÓ

Els actes de celebració de la Revetlla de Sant Joan començaran a les sis de la tarda amb l’arribada de la Flama del Canigó en un circuit pels carrers de l’Espluga de la mà del Club Atlètic Esplugui, que haurà recollit la Flama el mateix dia 23 al Coll d’Ares, punt fronterer amb la Catalunya Nord.

L’Espluga és, històricament, un dels punts de repartida de la Flama als Països Catalans i per aquest motiu s’ha apostat per preservar aquesta tradició. Més de 10 municipis de la Conca de Barberà recolliran presencialment la flama en el que serà, finalment, l’únic acte de caràcter públic que es celebrarà, malgrat que no hi puguin participar les entitats de cultura popular. Tothom que hi vulgui assistir haurà de respectar les mesures de distanciament i de seguretat que s’indicaran, així com complir amb la normativa vigent.

La Flama del Canigó arribarà com cada any a tots els racons dels Països Catalans, adaptada al context actual provocat per la pandèmia del coronavirus i garantint totes les mesures de seguretat. Amb el lema “Enguany encenc la flama per tu”, aquesta tradició vinculada al solstici d’estiu esdevindrà un homenatge a tota la societat civil mobilitzada per superar la crisi global provocada per la Covid-19. Aquest any, la Flama també continuarà sent un record per als presos polítics i exiliats, per reivindicar la defensa dels drets fonamentals, i no quedarà al marge del moment d’emergència social que viu el país.

ÀUDIO: Enric Mercadé, regidor de cultura i festes de l’Ajuntament de l’Espluga, parla sobre l’arribada de la flama a l’Espluga

CAMPANYA ENGUANY, ENCENC LA FLAMA PER TU

A les deu de la nit, s’il·luminaran els campanars de les dues esglésies, una proposta que també es desenvoluparà en diversos indrets del país, i que s’engloba en la campanya d’Òmnium Cultural “Enguany, encenc la flama per tu”. en la que s’insta la ciutadania a encendre una espelma als balcons de totes les cases per retre homenatge a totes les víctimes i els afectats del coronavirus, als serveis essencials, així com als presos i exiliats, i a totes les persones que treballen per mantenir vives les tradicions -com la mateixa Flama-, fins i tot en els moments més difícils

IL·LUMINEM L’ESPLUGA

Una de les propostes singulars d’aquesta edició, és la iniciativa “Il·luminem l’Espluga”, que consistirà en aconseguir encendre més de 1500 bengales des de les llars espluguines. Les nenes i nens de 0 a 12 anys podran passar a recollir la seva a l’Oficina de Turisme els dies i hores següents: els dies 17, 18  i 19  de 9h a 13h, dissabte 20 de 10h a 14h i de 16h a 19h, diumenge 21 de 10h a 14h, dilluns 22 i dimarts 23 de 9h a 13h i de 15h a 18h.

ÀUDIO: El cap de colla dels diables de l’Espluga parla sobre la proposta més singular d’aquesta edició

PASTISSERIES I FORNS IMPLICATS AMB LA REVETLLA

Les bengales també seran lliurades a Forns i Pastisseries, obtenint-ne una per cada compra d’una Coca de Sant Joan.  L’objectiu és que a les onze de la nit tothom encengui les bengales per il·luminar des dels balcons i terrats la població i mantenir viva, així, la flama de la Revetlla. Una proposta dels Diables de l’Espluga i les regidories de cultura i comerç per incentivar el consum local de producte artesanal i de qualitat.

ÀUDIO: Gerard Griñó, forner de Cal Tullet, explica la unió de les pastisseries i dels forners

ÀUDIO: Josep M. Cabal, pastisser de la Pastisseria Cabal, parla sobre la iniciativa de les bengales

Coca de Sant Joan (Imatge: Gerard Bosch)

CASTELL DE FOCS I MANIFEST

Aproximadament a les onze i cinc minuts de la nit, començaran tres castells de focs, renovant el format habitual per fer-lo visible des de tots els punts de l’Espluga. S’anima a tota la població a sortir als balcons i terrats per gaudir-ne! A continuació, es realitzarà la lectura del Manifest de la Revetlla de Sant Joan a través del sistema de veu pública, des del 107.4 de l’Espluga FM Ràdio i en format audiovisual a les xarxes socials dels Diables de l’Espluga i de l’Ajuntament. Per acabar, hi haurà música de revetlla a l’Espluga FM Ràdio.

A més d’aquests actes, al llarg del dia 23 de juny, també es celebrarà una jornada virtual commemorativa de la Revetlla i del 30è aniversari del Grup de Diables a través de les xarxes socials de l’entitat i municipals. 

ÀUDIO: Roca parla del renovat castell de focs amb tres punts de sortida

ESPAI DE LA CULTURA POPULAR

A partir del mateix dia, també, es podrà tornar a visitar l’Espai de Cultura al número 22 del carrer Lluís Carulla. Aquesta és una proposta ja consolidada, que pretén apropar tots els elements del seguici popular espluguí a la població. A més, en el context d’una Revetlla sense actuacions de cultura popular, pren importància aquesta tasca de visibilització d’aquestes entitats implicades amb la revetlla.

REVETLLA AMB PRECAUCIÓ

L’Ajuntament de l’Espluga i els Diables demanen a tota la població que tinguin en compte els consells de prevenció i adoptin conductes responsables. Es recomana seguir els consells de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya al web interior.gencat.cat/revetlles

ÀUDIO: Mercadé demana prudència i responsabilitat

El castell de focs de Sant Joan, que cada any ofereixen els diables de l’Espluga. (Foto: Xavier Lozano)