L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà se situa en primera posició respecte la resta d’arxius que formen part de la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya, en termes de visualitzacions i d’usuaris en línia durant el període de confinament.

Com a conseqüència de la pandèmia i el confinament per la Covid-19, el principal objectiu de la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya ha sigut el de mantenir-se “oberts” digitalment oferint productes i serveis digitals. És a dir, garantir que el tancament físic fos substituït per arxius accessibles digitalment.

En termes generals, el conjunt d’arxius que formen part de la XAC ofereixen a dia d’avui més de 14 milions de documents digitalitzats a través del portal Arxius en Línia, més d’1,3 milions de pàgines de premsa local i comarcal històrica al portal XAC premsa i més de 200 vídeos al canal de Youtube.

Amb l’objecte de promoure la difusió digital es va dissenyar el projecte ‘Catalunya des dels Arxius’, que ha esdevingut la proposta més exitosa desenvolupada en el període de confinament. En el cas concret de l’Arxiu Comarcal de la Conca, l’increment de les visites al portal web ha augmentat gairebé un 300% respecte al mateix període de l’any passat (del 15 de març al 15 de maig). El segueix l’Archiu Generau d’Aran (222%), l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà (215%), l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell (196%), l’Arxiu Comarcal del Garraf (175%) i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès (144%).

Pel que fa al nombre d’usuaris en línia, en aquest període, el 2019 l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà va tenir unes 900 visites. Enguany, gairebé ha arribat a les 5.000. Un cop més, durant el confinament, l’ACCB se situa en primera posició, per davant de comarques d’alta densitat de població com poden ser l’Alt Empordà, el Baix Llobregat, Girona, el Maresme o el Tarragonès.

També destaca l’increment de més del 1.300% en hores de visualització del canal de Youtube de la XAC, respecte al mateix període de 2019. Cal destacar que, el vídeo-recull de fotografies que l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà va editar per Sant Jordi, va ser el més visualitzat d’aquell moment.

En un comunicat fet pública, l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà ha volgut agrair la implicació de la ciutadania a totes les propostes digitals que s’han publicat fins al moment. En aquest sentit, l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà continua treballant per portar els “arxius a casa”.

Aquesta setmana l’Arxiu publicarà un nou audiovisual on es recullen fotografies, d’entre 1930 i 1995, relacionades amb la festa de Corpus. Concretament, són fotografies de Rocafort de Queralt, de Montblanc, de Prenafeta, de Rojals i una de Barberà de la Conca.