El Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet conjuntament amb el Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació han creat un punt estratègic de gestió d’incendis en una zona del Barranc dels Torners a Vimbodí i Poblet.

El que s’ha creat ha estat una àrea segura perquè en cas d’un gran incendi en aquesta zona els vehicles d’emergències tinguin un punt estratègic i una zona segura per tal d’establir-se. Aquesta zona, que presentava unes densitats molt altes d’alzina, arboç i pinastres, havia estat definida com a punt estratègic de gestió en el “Projecte d’infraestructures estratègiques i bàsiques de prevenció d’incendis forestals del PPP T3. Massís de les Muntanyes de Prades-Bosc de Poblet”. Els punts estratègics de gestió són àrees segures on els bombers, en cas d’un gran incendi forestal, disposen de mecanismes per aturar-lo o canviar-ne el comportament. 

En una primera part que ha pagat el PNIN s’ha netejat una desena d’hectàrees com la zona més segura. En la propera fase es preveu que el Departament d’Agricultura continuï els treballs en direcció sud, alhora que creï una franja complementària a la part est. Per altra banda, també es preveu que un ramat controli la rebrotada els propers anys i així es mantingui l’estructura de baixa densitat i sense continuïtat vertical de combustible generada. Els treballs han començat enguany i s’allargaran durant tot aquest 2020.

Els punts estratègics de gestió d’incendis estan repartits en zones segures i de fàcil accés com per exemple també n’hi ha a Castellfollit o a les Colònies. Aquest projecte ha estat executat en col·laboració amb la secció de Boscos i Recursos Forestals del Departament d’Agricultura a Tarragona i el cos de Bombers.