L’Espluga de Francolí mantindrà la tradició de celebrar la Revetlla de Sant Joan però enguany adaptant-se a la situació actual derivada de la crisi sanitària. El grup de Diables de l’Espluga, la regidoria de cultura i festes de l’Ajuntament i les entitats de cultura popular i esportives del municipi, que participen activament dels actes de la revetlla, han consensuat una nova proposta per poder celebrar la Revetlla de Sant Joan 2020.

El primer acord consensuat entre les entitats organitzadores ha estat el de no programar els actes públics, per evitar aglomeracions i contactes entre població, per responsabilitat després de quasi 3 mesos de confinament. Aquest format, en el que s’està treballant, té com a objectiu conservar la tradició del foc i la celebració de la revetlla, que se cenyirà en les previsions de desconfinament en fases que va estipular el govern central, prioritzant la seguretat de la ciutadania.

El cap de colla dels Diables de l’Espluga de Francolí, Adrià Roca, argumenta que la decisió final ha estat consensuada amb totes les parts que formen part de la festa. Tot i això, Roca especifica que “la decisió no és senzilla perquè nosaltres anàvem a celebrar el nostre 30è aniversari”.

ÀUDIO: Adrià Roca, president de l’agrupació, explica la decisió

Així doncs, no serà possible celebrar la cercavila de rebuda a la Flama del Canigó, els correfocs ni el concert de revetlla. Tot i així, per seguir donant un sentit popular i participatiu a aquesta celebració es proposaran actes adaptats a la realitat actual amb l’objectiu de mantenir viva, així, la flama d’una tradició popular, de poble i de país.

En les properes setmanes es faran públiques les accions i propostes per la Revetlla de Sant Joan 2020, que també estan coordinades amb les iniciatives que Òmnium Cultural està plantejant a nivell de país.

Encesa del peveter amb la flama del Canigó (Foto: Gerard Bosch)

S’ajorna el 30è aniversari dels Diables de l’Espluga

Des del grup de Diables de l’Espluga, havien estat treballant aquest darrer any per a celebrar el 30è aniversari de l’entitat d’una forma oberta i participativa amb totes les generacions que n’han format part. Arran de la situació actual, resulta necessària la suspensió dels actes de celebració que havien de desenvolupar-se al llarg de la mateixa Revetlla de Sant Joan. La celebració de la resta de programació prevista pels propers mesos quedarà també condicionada a l’evolució de la situació actual

Així i tot, el grup s’emplaça a commemorar el seu 30è aniversari durant la Revetlla de Sant Joan de l’any 2021, mantenint i apostant pel caire participatiu i popular d’aquesta celebració, que dóna el tret de sortida a l’estiu.

ÀUDIO: Roca especifica com hauria sigut la celebració del 30è aniversari de la colla

Des dels Diables de l’Espluga, l’Ajuntament de l’Espluga i la resta d’entitats culturals també es vol reivindicar el paper clau de la cultura, també la popular, en la nostra societat, ja que en aquests moments complexos i d’incertesa també es veu greument afectada la seva activitat i el seu futur.

ÀUDIO: El cap de colla reivindica el paper clau de la cultura

Els bastoners de l’Espluga, durant la rebuda de la flama del Canigó. (Foto: Xavier Lozano)