L’Associació del Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí ha obert una nova tanda de recollida de donacions de material històric de la vida rural i de pagès, d’antics oficis o d’elements recuperables per les representacions del 2021. Com ja es va fer en l’anterior temporada, l’entitat organitzadora de l’esdeveniment nadalenc s’ofereix a recollir (quan ho permeti l’actual situació d’emergència sanitària) aquells elements inservibles que es recuperen de cases abandonades o antigues, resultat d’enderrocs o neteja d’espais, evitant que acabin a la deixalleria, encara que no estiguin en bon estat.

La crida es fa aprofitant l’etapa de confinament i l’arribada del bon temps, en què en moltes ocasions es fa neteja de baixos i golfes, cases velles o espais on cal fer enderrocs o obres. Les persones que vulguin fer una donació han de posar-se en contacte amb el Pessebre de l’Espluga a través del mail info@pessebredelespluga.com o al telèfon de l’equip de muntatge: 679 22 98 81.

Cistells, eines, ceràmica o mobiliari

Un dels objectius del Pessebre Vivent de l’Espluga és el de preservar l’essència rural del nucli antic de l’Espluga de Francolí i els elements que la caracteritzen. Per les representacions, l’entitat es nodreix de multitud d’elements recuperats d’antigues cases i donats pels seus propietaris.

Són benvinguts tot tipus d’elements d’ús domèstic –normalment de poc valor- com cistells i utillatge d’espart o vímet, gerres i utillatge de cuina, ceràmica i aramvidre bufateines de camp o d’oficis antics, mobiliari rural com taulescadires i bancs de fusta, pasteres i pales d’enfornar, o elements de corral i de pagès com gàbiestanques de fusta, gallinersmenjadores… També portes antigues de fusta, carros i carretonsbotes de vi, tines o portadores, per posar alguns exemples. També robes i teles no estampades, de colors llisos i terrosos o foscos, mantes, tendals i borrasses velles i de sac.

Un dels atractius del Pessebre Vivent de l’Espluga –que només es representa cada 2 anys- és la fidelitat i el rigor històric en la representació de les escenes de la vida dels jueus del primer segle, en un marc històric medieval del segle XIII, per les cases i carrers de les dues antigues Esplugues; dos nuclis de població units en un sol poble que han preservat fins als nostres dies, l’essència rural de l’interior de les seves cases. En l’última edició 5.000 persones van visitar la quarantena d’escenes de l’únic Pessebre Vivent estàtic de les comarques de Tarragona.

Escena del Pessebre Vivent del 2019 (Imatge: Gerard Bosch)