És divendres i a l’Espluga de Francolí, com a tants altres llocs, és dia de mercat setmanal. Que en una parada no es pugui tocar i remenar el gènere és un dels tants motius que la gent no vagi al mercat ambulant. En temps anteriors a la Covid-19, la plaça de l’Església reservada per a les parades a les 11 del matí estaria plena de compradors. Res a veure amb les persones d’aquests dies, molts d’ells amb mascareta i guants, que es mouen còmodament entre parada i parada.

Amb l’estat d’alarma només arriben els venedors de menjar, la majoria de fruita i verdura, tot i això, a partir d’ara també vindran els del planter, ja que el govern va autoritzar el desplaçament als horts per a l’autoabastament. La majoria de paradistes han pres totes les mesures necessàries per tal que hi hagi espai de seguretat per a treballadors i clients, que no poden acostar-se a menys d’un metre i mig de la parada.

Imatge del mercat setmanal a l’Espluga aquest divendres (Imatge: Pep Morató)

A diferència d’altres municipis, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha decidit mantenir els dos mercats ambulants, el de dilluns i el de divendres. Això ha fet que paradistes nous hagin vingut a l’Espluga, és el cas de l’Amanda Llort de Tàrrega que fa dues setmanes que ve al municipi de la Conca de Barberà perquè molts altres mercats no es fan. A més a més, explica que té relació amb alguns clients, ja que per la Fira de Sant Vicenç sempre han vingut.

ÀUDIO: Amanda Llort, paradista d’aliments, explica que molts mercats estan tancats

“Hi ha molta gent que demana que els hi posis tu i ells ja no ho toquen, també tenim moltes comandes per WhatsApp” explica Gonzalo Reyes, paradista “de tota la vida” a l’Espluga, que també explica que el mercat és molt de tocar i remenar però que la gent ara s’ha conscienciat. El paradista afegeix “Hem notat una disminució de clients, ja que la gent no surt igual”.

ÀUDIO: Gonzalo Reyes explica que les dinàmiques han canviat

A principis de l’estat d’alarma, un dels paradistes que no podien venir i ara poden són les parades de planter, a l’Espluga és el cas de Megan Roca de Lleida que han vist com la necessitat de reconsiderar la prohibició d’anar a l’hort d’autoabastament els ha beneficiat. “Ara ens truquen molt per telèfon per preguntar si poden anar a l’hort i també venir a comprar” explica Roca. Tot i això dels 6 mercats que feien abans ara només en poden fer 2.

ÀUDIO: Megan Roca sobre com es viu la situació als horts