Prop d’una seixantena de dones de Sarral han signat un manifest per donar tot el suport i agraïment a les PUBILLES 2020 del municipi que aquest diumenge reivindicaven en format vídeo que no poden formar part de la festa dels Quintos.

En un comunicat s’explica que les dones signants donen suport a la valentia de les pubilles 2020 “de posar paraules a tot allò que moltes altres dones de Sarral hem sentit i viscut durant anys.”

Un gran nombre de sarralenques de diferents edats, amb diferents experiències i ideologies han compartit les opinions i s’han posat d’acord per escriure el següent comunicat:

Aquestes línies estan dedicades a donar tot el SUPORT i AGRAÏMENT a les PUBILLES 2020, que han tingut la valentia de posar paraules a tot allò que moltes altres dones de Sarral hem sentit i viscut durant anys.

Un gran nombre de sarralenques de diferents edats, amb diferents experiències i ideologies hem compartit les nostres opinions i ens hem posat d’acord per escriure aquest comunicat. Som noies que hem estat pubilles i d’altres que no ho vam ser perquè no ens vam sentir còmodes amb el format de la festa i ens volem sumar a la reivindicació i, sobretot, convidar a la REFLEXIÓ.

És important evidenciar les principals diferències entre les dues festes: Quintos i Pubilles. Pel que fa a l’organització, el finançament, la presa de decisions, la incidència, la implicació del poble, etc., la festa de Quintos és la de referència per Sarral; totes les generacions hi participem, la vivim, la gaudim, l’estimem i la cuidem. Cada any els Quintos s’autoorganitzen per fer-la possible i la gent del poble s’hi bolca. En canvi, quan pensem en la festa de les Pubilles la veiem com una festa secundària i que reprodueix certs patrons masclistes.

El sistema masclista encara és present a la nostra societat, de formes més o menys subtils i, sovint, no en som conscients. Considerem que la festa de Pubilles promou aspectes d’aquest sistema com són la pressió estètica i la creació d’estereotips (per exemple, desfilar, no decidir amb qui ballem o anar amb una banda que ens categoritza). A més, la separació de nois i noies en dues festes tan diferents fomenta la segregació i la discriminació de gènere.

Creiem que fa temps hi hauria d’haver hagut un canvi, com ha passat en altres pobles, per promoure valors com la inclusió, la igualtat i l’equitat, tot vetllant per a què ningú se senti exclòs o exclosa de cap festa. No es tracta de privilegis, es tracta de DRETS i LLIBERTATS. Tenim dret a organitzar, participar i gaudir d’unes festes inclusives i que no discriminin per cap tipus de raó.

La cultura evoluciona al llarg de temps i s’adapta a la realitat, necessitats i inquietuds de qui la formem. Avancem i adaptem-nos al moment, correm amb la història i deixem petjada per nosaltres i per les generacions futures. REINVENTEM-NOS!

Aquest és un canvi que afecta a tothom. La millora del nostre poble és corresponsabilitat de totes les persones i institucions que hi formem part. La tradició no pot servir d’excusa per discriminar una part de la societat. COM
A SARRALENQUES ESTIMEM EL POBLE I VOLEM QUE LES TRADICIONS EVOLUCIONIN I S’ADAPTIN ALS TEMPS QUE VIVIM.