Aquests mesos de primavera són els més bons pel que fa a l’activitat turística a l’Espluga ja que és època de calçotades, hi ha la Setmana Santa, esdeveniments destacats com la Setmana Medieval de Montblanc i el pont de l’1 de Maig, tot plegat fa que aquestes setmanes siguin de les més intenses de l’any. A més, a partir del mes de març és quan s’inicia la temporada forta de sortides escolars, un segment de mercat molt important pels atractius turístics de l’Espluga. Malgrat tot, la pandèmia provocada pel Coronavirus ha estroncat totes les previsions i la situació d’incertesa actual fa que no es facin noves reserves o s’anul·lin les que ja hi havia.

Fa més d’un mes que els equipaments turístics municipals no estan oberts al públic, tampoc ho estan el Museu de la Vida Rural i el Museu del Vi, i els allotjaments turístics també van haver de tancar fins a nou avís, igual que els restaurants i les empreses de lleure actiu.

ÀUDIO: Laura Poblet, regidora de Turisme, explica la situació actual de l’Espluga

Uns 15.000 escolars deixaran de visitar l’Espluga aquest 2020

Aquesta situació, a nivell de visitants als equipaments municipals ha provocat nombroses anul·lacions, sobretot de grups escolars. En aquest segment es calcula que es deixaran de rebre aquest curs uns 13.000 escolars amb les diferents activitats que ofereixen els espais municipals. A més, el Museu de la Vida Rural, també tenia diverses reserves de centres educatius i fins ara es comptabilitzen anul·lacions que han afectat uns 1.900 alumnes.

Per altra banda, durant la Setmana Santa dels darrers anys s’havien rebut gairebé 2000 visitants als equipaments municipals i s’havien fet 325 consultes a l’Oficina de Turisme, per aquest 2020 la xifra serà zero

En xifres econòmiques, les quantitats que s’han deixat de facturar degut a les anul·lacions als atractius municipals, comptant des de l’inici de la pandèmia a Catalunya fins a acabar la Setmana Santa s’enfilen fins a  més de 46.000 €,  28.000€ dels quals correponents a l’import de les anul·lacions de les reserves escolars. Evidentment aquesta xifra es veurà augmentada ja que s’hi sumarà l’import de les anul·lacions escolars de maig i juny, que són uns 32.000€  entre tots els atractius municpials, com són la visita a les Coves, els tallers de prehistòria i excavació, la visita a la Ruta Templera i a la Fassina Balanyà. En definitiva, si es compten de forma global totes les visites de turistes que es feien durant els caps de setmana de març a juny en una situació d’estabilitat i també les visites escolars d’aquest període, la xifra d’ingressos provinents dels equipaments turístics municipals que es deixarà d’ingressar podria arribar als 120.000€ en total.

Pel que fa als equipaments com el Museu de la Vida Rural o el Museu del Vi, aquests també han vist totalment alterada la seva activitat, tant de visites escolars i de grups com de turistes durant el cap de setmana. En el cas del Museu del Vi les anul·lacions escolars i de grups d’adults són d’unes 200 persones, tot i que s’espera recuperar algun dels grups a partir de setembre.

Pel que fa al sector privat, segons el seguiment amb els establiments que es va fer des de l’Oficina de Turisme abans que es decretés el tancament d’aquests, molts ja comentaven que tenien el 100% d’anul·lacions per les següents setmanes i també anul·lacions més a mitjà termini, que acabaran afectant la temporada d’estiu. En aquest sentit, aquesta setmana la Generalitat de Catalunya ha tret una línia d’ajuts per a autònoms i empreses turístiques, dotats amb una quantia global de 3,5 milions d’euros i on cada sol·licitud podrà rebre un màxim de 2.500€.

Des de l’Oficina de Turisme se segueix treballant de forma telemàtica

Des de l’Àrea de Turisme de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí es segueix treballant de forma telemàtica per tal de seguir atenent consultes i peticions, així com per gestionar les anul·lacions i assessorar als establiments del sector alhora de demanar ajudes.

Des de l’Oficina de Turisme també s’està en contacte amb els grups que no han pogut fer les seves sortides aquest curs i s’estan preparant algunes accions de promoció i difusió previstes per quan la situació permeti fer turisme. Tal com es va recomanar des de l’Agència Catalana de Turisme es segueixen fent tasques de back-office per tal de poder reactivar el sector el més aviat possible i adaptar-se a nous escenaris.