El Museu de la Vida Rural i la Universitat de Barcelona, a través del grup GAMA, posen en marxa un projecte de ciència ciutadana per extreure aprenentatges de la riuada al Francolí de l’octubre de 2019. Floodup Francolí neix amb l’objectiu de recopilar tota la informació possible per elaborar un estudi que ajudi a tenir més capacitat de resiliència davant de futurs episodis.

La presentació de la iniciativa es farà en línia des del canal de YouTube del Museu de la Vida Rural aquest divendres 17 d’abril a les 18.30 h. Amb aquesta presentació es dona el tret de sortida a la primera fase de recollida d’informació i testimonis que s’allargarà fins al 31 de maig. La presentació de resultats es farà a l’octubre de 2020 en el marc de l’aniversari de la riuada.

La presentació del projecte anirà a càrrec de Maria Carme Llasat, catedràtica de la Universitat de Barcelona i directora del grup GAMA, de Montserrat Llasat-Botija, investigadora de GAMA i responsable del projecte Floodup, i de Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural.

El museu dona així continuïtat a la tasca endegada per la plataforma ciutadana Riuada Solidària i genera un espai de participació i generació de coneixement útil per a futures situacions d’emergència locals i globals. El Museu de la Vida Rural reprograma d’aquesta manera una de les activitats presencials ajornades a causa de la Covid-19 i engega un projecte en el que s’hi pot participar des de casa.

Per participar-hi, l’MVR ha habilitat un espai en la seva pàgina web que es farà públic durant la presentació d’aquest divendres on es detallaran les diverses formes de participació i on tothom hi podrà aportar la seva vivència durant el dia de la riuada i en els dies posteriors.

Floodup Francolí s’inicia quan fa gairebé 6 mesos dels esdeveniments del 22 d’octubre i enmig d’un context d’emergència continuada derivats en bona part de les crisis ecològiques i socials. El Museu de la Vida Rural continua així la seva activitat vinculada des de 2018 a l’educació cultural per la sostenibilitat, incidint entre d’altres en la resiliència col·lectiva, és a dir, la capacitat d’adaptar-se a situacions adverses i de fer-nos més savis i forts per fer front a l’adversitat en millors condicions.

En el passat, en el present i en el futur del món rural el coneixement col·lectiu, els sabers compartits i la xarxa de comunitat han estat fonamentals i aquest és l’objectiu de l’acció de ciència ciutadana que l’MVR i la Universitat de Barcelona proposen.