L’Ajuntament de Montblanc ha informat aquest dimecres de la suspensió de les Festes de Sant Maties, previstes pels dies 15, 16 i 17 de maig de 2020, així com el festival de construccions de legos Brickània que s’havia de realitzar els dies 6 i 7 de juny.

Es tracta d’una decisió motivada per la crisi d’emergència sanitària provocada per la COVID19 que ha comportat l’adopció de diverses mesures preventives decretades per les autoritats governamentals i sanitàries per evitar la propagació d’aquesta pandèmia.

La suspensió de les festes de Sant Maties i del festival Brickània que s’havien de celebrar els propers mesos de maig i juny respectivament, també respon al fet de no poder garantir que la celebració es desenvolupi amb les màximes garanties de salut i seguretat per a les persones que hi participen i en formen part.

Aquesta incertesa dificulta preveure l’evolució de la situació durant les pròximes setmanes. Tot i això, la Regidoria de cultura i festes de l’Ajuntament de Montblanc treballa amb la previsió de poder celebrar els actes que han preparat les associacions i entitats de la vila durant els mesos restants d’aquest 2020, sempre que les circumstàncies ho permetin. En aquest sentit, un dels actes més excepcionals
d’aquestes festes era l’estrena del nou ball de gitanos i gitanes que ha quedat ajornat fins a establir una nova data.

Un altre dels esdeveniments rellevants d’aquestes festes culturals va ser la convocatòria del primer Certamen literari Vila de Montblanc. Segons informa l’Associació l’Escarritx, ja s’han recollit totes les obres originals i resta pendent la valoració del jurat que s’ha vist ajornada per culpa de la COVID-19. Quan hagi passat el període de confinament es buscarà una nova data per l’entrega de premis. La
Parròquia de Santa Maria mantindrà, a través de Ràdio Montblanc i les xarxes socials, la Salve a Sant Maties i la Missa Major aquells dies.

D’aquesta manera, a excepció d’aquests dos actes religiosos que se celebraran virtualment, la resta d’actes festius, socials i culturals queden anul·lats. Una vegada s’aixequi l’estat d’alarma i el confinament s’informarà de la reubicació de determinats esdeveniments, especialment el Certamen literari i la presentació del Ball de gitanos i gitanes de Montblanc.

Brickània no celebrarà la sisena edició

L’àrea de turisme de l’Ajuntament de Montblanc també ha pres la decisió d’anul·lar el festival Brickània en un sentit de responsabilitat i coherència davant l’estat d’alarma actual. Aquesta edició, que era la sisena des que es va crear el festival, ja havia realitzat els primers passos per preparar l’esdeveniment, com l’elaboració del cartell dedicat als 20 anys dels guies turístics de Montblanc.

Una part del pressupost que tenia assignat el festival es destinarà, un cop passada la crisi sanitària, a fomentar la recuperació del turisme a la vila.

Des de l’ajuntament es lamenta que Montblanc deixi de celebrar festes i esdeveniments tan significatius com la Setmana Santa, la Setmana Medieval, les Festes de Sant Maties i Brickània, tanmateix la salut preval per sobre de qualsevol altre aspecte i, aquest, és un bé que cal preservar.