GEPEC-Ecologistes de Catalunya ha presentat 3 informes tècnics contra la tramitació dels nou parcs eòlics que s’han projectat en sòl rústic o forestal a la Conca de Barberà.

El nombre de nous projectes que es preveuen arreu del país s’ha disparat. L’entitat GEPEC-EdC critica la tramitació “simultània” d’onze nous parcs eòlics al territori -Tivissa I, Tivissa II, Vandellòs, Serè (Conca de Barberà), Esteve, Ondara (Conca de Barberà), Portella, Trilla (Conca de Barberà), Millars, Les Planes i Gilet- als quals ja han preparat i presentat informes tècnics contraris. 

La tramitació de projectes de més de 50 MW és competència de l’Estat i els ecologistes denuncien que les grans empreses energètiques estan fraccionant clústers eòlics de més 100MW (megawatts) en centrals més petites, que tenen entre 30 MW i 50 MW. El “buit competencial”, diuen, que existeix en aquest tipus de projectes l’aprofiten els promotors per sol·licitar l’autorització d’una central amb la mateixa ubicació, tant al Govern com a l’executiu espanyol.

Els ecologistes argumenten que alguns projectes s’estan tramitant per la via autonòmica a través d’unes empreses determinades, i per la via estatal a través d’unes altres, però casualment al mateix lloc. Afegeixen que “és estratègia perfectament consensuada entre els promotors i el Govern de Catalunya, que, aigual que es va fer en els temps del “pujolisme” i que GEPEC-EdC va denunciar llavors, ara tornen a repartir el pastís eòlic entre les famílies polítiques més properes al “règim”.”

Des de GEPEC han advertit que lluitaran per aturar “aquest nou desgavell legislatiu”, al costat dels ajuntaments i de les entitats que s’estan organitzant, com la plataforma d’Afectades per la Concentració d’Aerogeneradors, entre d’altres.