Aquest dissabte, 8 de febrer, es complien 30 anys del dia en què disset alcaldes de la Conca de Barberà anunciaven que dimitien en protesta del Pla de Residus de la Generalitat.

Han passat 30 anys des de 1990 en què veïns de les comarques afectades, l’Alt Camp i la Conca de Barberà, van iniciar nou mesos de lluita fins a aconseguir que es retirés la proposta del Pla de Residus que plantejava la instal·lació d’una planta incineradora al Pla de Santa Maria (Alt Camp) i d’un abocador de residus industrials a Forès.

Els projectes incloïen el pla director per a la gestió dels residus industrials de Catalunya. Aquell moment, el començament de la dècada dels 90, va marcar un abans i un després a l’Alt Camp i a la Conca, comarques on es preveia fer les dues instal·lacions i en què es va activar un moviment social contrari que es va mantenir ferm fins a la retirada, ja que el clam popular en va resultar victoriós.

1990. Forès, Conca de Barberà. Un dels actes finals de la lluita contra el Pla de Residus.

La notificació del govern es va rebre el 9 de gener, i va posar en alerta els polítics locals i comarcals. Quatre dies després ja es recollien signatures a totes dues comarques contra la incineradora i l’abocador. L’endemà mateix la societat civil feia la primera de les nombroses i multitudinàries mobilitzacions que en els mesos següents van protagonitzar les accions de protesta. Aquestes es van dur a terme amb tallades a autopistes, carreteres i vies del tren.

Les protestes es van anar concentrant més a la Conca, es van intensificar i es van perllongar fins al mes d’octubre, amb la festa d’inici de campanya de tardor i hivern. Es va convertir en un tot un esdeveniment festiu per celebrar la retirada del pla de residus anunciada pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Molins, el 21 de setembre. Fins aleshores, el clam de la gent del territori va ser ben viu.

Els primers actes de rebuig van començar al gener, el mateix dia que la junta de residus aprovava el pla, el 22 de gener de 1990. Unió de Pagesos, demanava que el paralitzessin, i es van desencadenar un seguit d’accions de protesta promogudes per diverses entitats i col·lectius: activistes de Greenpeace, capellans i estudiants de l’Alt Camp i la Conca. Els actes informatius en tots els pobles implicats i les reunions de les coordinadores locals i comarcals que es van formar es van succeir a un ritme frenètic.

1990 Barcelona. La Conca i l’Alt Camp davant del Parlament en la protesta contra el Pla de Residus