Aquest divendres a la tarda s’ha fet pública la descoberta, a l’Espluga de Francolí, del primer santuari paleolític català amb representacions d’art rupestre parietal figuratiu i abstracte que conté més d’un centenar de gravats de fa uns 15.000 anys.

La presentació ha anat a càrrec de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, de l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep M. Vidal; del director de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), Robert Sala, i del director del projecte de recerca sobre la Cova de la Font Major i autor de la troballa, Josep Maria Vergès. En l’acte també hi han assistit els alcaldes de la comarca; també el president del Consell Comarcal de la Conca, Magí Trullols; el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Òscar Peris, entre altres autoritats.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha definit la cova de l’Espluga com la “Catedral de l’Art Rupestre de Catalunya” i ha anunciat que el Govern declararà la Cova de la Font Major com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

ÀUDIO: La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, explica que el Govern declararà la cova com a BCIN

ÀUDIO: Vilallonga defineix la Cova de la Font Major com la “Catedral de l’Art Rupestre”

L’alcalde, Josep Maria Vidal, ha assegurat que l’ajuntament farà “tots els esforços perquè tothom pugui tenir accés a una troballa que posa l’Espluga de Francolí al mapa de la història de Catalunya”. “De tota la corona, ara hem descobert la joia i això ens obliga a canviar el relat turístic de la cova», ha afirmat l’alcalde espluguí. 

GALERIA D’IMATGES DE LA PRESENTACIÓ DE LA TROBALLA (IMATGES PEP MORATÓ)