La ciutat de Reus se suma a la doble commemoració del pintor cubista montblanquí Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000), coincidint amb els vint anys de la seva mort i el centenari del seu naixement, que tenen lloc l’any 2020 i 2021. Ho han acordat aquest matí, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, que han visitat les obres de l’artista que s’exposen al Museu de Reus a l’espai de la plaça de la Llibertat.

Així, durant la visita, i acompanyats del regidor de Cultura i Política Lingüística de Reus, Daniel Recasens, i del director del Museu de Reus, Marc Ferran, així com de familiars del pintor, els dos alcaldes han coincidit amb la necessitat de posar en valor l’obra i els valors de l’artista plàstic, en el marc de la commemoració que s’està organitzant al conjunt de Catalunya.

En aquest sentit, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha afirmat que “Reus ha estat sempre una ciutat vinculada amb l’art modern i contemporani i cal reconèixer aquells artistes que, com Palau Ferré, n’han tingut relació”. Així mateix, l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, s’ha mostrat satisfet pel fet que “vint anys després de la mort de Maties Palau Ferré, el record d’aquest montblanquí universal és més viu que mai”. Per la seva banda, l’historiador Francesc Marco-Palau, biògraf i besnebot de l’artista, ha agraït als dos alcaldes “el seu compromís amb la cultura i l’art de les nostres comarques”.

El centenari de Palau Ferré a Reus

A més de diverses activitats culturals, literàries i artístiques que aniran concretant-se en els propers mesos, la primera actuació que s’ha acordat és ampliar l’exposició al públic de les tres obres de l’artista que fins ara havien estat guardades a la sala de reserva del museu.

Així, al llarg del 2020 i el 2021, els visitants podran gaudir d’aquests tres olis de grans dimensions, de manera permanent. El director del Museu de Reus, Marc Ferran, feia èmfasi en què “aquesta és una bona oportunitat per veure les obres d’aquest artista lluminós, per al qual el color era bàsic i important”.

Aquestes obres tenen un valor especialment destacat pel fet de ser tres dels últims olis que Maties Palau Ferré va pintar abans d’abandonar aquesta tècnica pictòrica per passar a unes renovades tintes xineses de creació pròpia. Noia amb síndria, Noia amb barret de palla i Noia amb vestit vermell estan datades el 1974, i són unes obres de grans dimensions, de dos metres d’alçada cadascuna.