El Ple del Consell Comarcal ha aprovat per unanimitat la declaració com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) de la Guixera del Tòfol situada al municipi de Vilaverd. Es tracta d’una indústria única en la seva tipologia, ja que conserva intactes tots els elements originals tal com estaven quan es va tancar les instal·lacions. Essent la única de l’Estat espanyol que encara es conserva en aquest estat.

El molí de guix o guixera del Tòfol o dels Robusté és una antiga instal·lació destinada a la fabricació de guix (inicialment) i de “blancs minerals”, posteriorment, situada al municipi de Vilaverd.

La seva construcció es deu a la iniciativa de cinc guixers de Vilaverd i va ser inaugurada l’any 1917. A partir de 1926 va passar a ser propietat d’un únic titular: Cristòfol Robusté Torrell. Els seus descendents, coneguts amb el renom familiar de “cal Tòfol” va continuar essent els propietaris fins al seu tancament l’any 1977.

Tot això arriba després de l’esfondrament de la teulada que hi va haver el mes de febrer de 2018 en la guixera més important de Vilaverd quan l’Associació Toquem l’Arpa va reclamar una urgent actuació per apuntalar l’estructura de l’edifici, que és de propietat privada. En concret, la part que va cedir va ser l’elevador de la guixera que s’aixecava per sobre de la teulada.