Un equip de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i un altre dels Grup de recerca seminari de protohistòria i arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili estan fent intervencions arqueològiques a les Coves de l’Espluga de Francolí en el marc del projecte quadriennal de recerca “Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona (2018-2021)”, finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i del qual n’és l’investigador principal Josep Maria Vergès.

L’equip de l’IPHES és dirigit per Josep Maria Vergès i per Carlos Tornero, investigadors de l’IPHES, i el primer també professor associat a la URV, treballa a la Cova de la Font Major. Les excavacions es van iniciar  el passat 14 d’octubre i s’allargaran fins a inicis de novembre.

L’objectiu d’aquesta excavació és realitzar dues cales en la zona propera a on es va efectuar una intervenció anterior (l’any 2011) amb el propòsit de localitzar i excavar els nivells pertanyents als neolític antic cardial, així com documentar la possible existència d’altres nivells arqueològics i  conèixer més àmpliament les ocupacions que van tenir lloc a la cova.

En paral·lel a la intervenció de l’IPHES, un equip del grup de recerca GRESEPIA, vinculat a la URV, sota la direcció d’Ivan Cots, realitza excavacions a la Sala del Llac, amb l’objectiu de localitzar restes de la presència humana a la cova durant la protohistòria. Aquests treballs també es troben inclosos dins del projecte de recerca quadriennal anomenat anteriorment.

Les intervencions arqueològiques a la Cova de  la Font Major compten amb el suport econòmic i logístic de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí. La col·laboració entre el consistori, l’IPHES i la URV està formalitzada a través de convenis de col·laboració per participar de forma conjunta en programes d’investigació, docència i socialització en el camp de l’arqueologia i el patrimoni cultural relacionats amb el municipi.

Imatge: Cedida

L’IPHES ja havia fet una intervenció arqueològica a la Cova de la Font Major

L’any 2011 l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) va du a terme una intervenció arqueològica preventiva al jaciment de la Cova de la Font Major, al terme municipal de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà), en el marc de les actuacions de renovació del projecte museogràfic que s’hi estaven realitzant. Els treballs van consistir en l’excavació d’un dipòsit de sediment conservat entre les coves de la Vila i de la Font Major, amb l’objectiu de connectar ambdues cavitats i facilitar el pas dels visitants.

La intervenció va permetre recuperar un conjunt abundant de materials datats en el neolític antic cardial (al voltant de fa 6,300 anys), aquest estudi va posar de relleu la importància d’aquests materials per documentar el procés d’expansió  vers  l’interior de Catalunya de les primeres comunitats d’agricultors i ramaders que inicialment s’assentaren a la costa. ​