Quico Sallés serà un dels protagonistes de la sisena edició de Vitrum, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, que se celebrarà el pròxim 5 i 6 d’octubre. L’Ajuntament distingirà el conegut periodista com a vidrier d’honor, un càrrec simbòlic del certamen que així convida un personatge popular a participar de la tradició vidriera. Serà diumenge, durant el segon dia de festa, quan Sallés rebrà el títol i podrà bufar vidre. També rebrà com a obsequi una peça especial elaborada al Museu i Forn del Vidre pel mestre vidrier Paco Ramos.

Abans que ell, altres personatges públics del país han rebut aquest títol en el marc de la festa, com a reconeixement a la seva contribució a la cultura i al lleure i pel seu compromís amb el país, valors que també caracteritzen l’ofici de vidrier. Les darreres vidrieres i vidrier d’honor van ser l’escriptora Empar Moliner, l’alpinista Òscar Cadiach i l’actriu Sílvia Bel.

Quico Sallés se’l coneix com pel seu pas, entre d’altres, per elmon.cat, FAQS de TV3, Aquí Cuní de la cadena SER, En Jake d’ETB. A més a més, ell mateix ha destacat en resums biogràfics que també ha treballat d’escombriaire, escorxador, paleta, advocat, cambrer, etc.

La festa del vidre català

Sílvia Bel va ser la vidriera d’honor de Vitrum 2018 (Foto: Josep Morató)

Coorganitzada per l’Associació Vitrum i l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, amb la col·laboració de particulars, entitats i empreses, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet forma part del catàleg oficial de Fires Monogràfiques d’Artesania de Catalunya. Enguany se celebrarà el 5 i 6 d’octubre pels carrers i places de la vila de Vimbodí, amb un programa de caire eminentment familiar que es donarà a conèixer pròximament i que també es podrà consultar a la web www.museudelvidre.cat.

A més del tradicional mercat d’artesania, Vitrum comptarà amb actes de caire lúdic adreçats a tota la família, exhibicions en directe de diferents tècniques relacionades amb aquesta activitat artesanal, a càrrec de vidriers procedents d’arreu de l’Estat, exposicions, tallers i concursos. Tampoc no hi faltaran espectacles relacionats, d’una manera o d’una altra, amb el vidre i tot el que l’envolta. Enguany, la peça protagonista no és una, sinó moltes: els animalets decoratius (peixos, cargols, gatets, ratetes…) que els antics vidriers realitzaven durant les estones de descans, o per aprofitar vidre sobrant dels forns.

El vidre, una tradició arrelada al municipi

Vitrum pretén recuperar l’esperit vidrier que va impregnar la vila durant la primera meitat del segle XX, quan van arribar a funcionar fins a quatre forns de vidre i una activitat paral·lela de revestit de garrafes amb sarga. Però la tradició vidriera al municipi de Vimbodí i Poblet és molt més remota: es remunta ni més ni menys que al segle XII, en plena construcció del monestir de Poblet. Aleshores existia un forn de vidre a la zona de Nerola on es fabricava vidre destinat a la nova abadia cistercenca.

Després d’un llarg parèntesi de segles, a principis del segle XX la producció de vidre bufat es va reprendre i va esdevenir una indústria. S’hi produïen objectes per a diferents usos: industrial, religiós, agrícola i especialment d’ús domèstic. Les principals peces que sortien dels forns eren porrons, setrills, garrafes de vidre català verd i blanc, càntirs, salers, abeuradors de canaris…

Actualment, el Museu i Forn del Vidre, en funcionament des de 1993 (el museu) i 1996 (el forn), així com la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, donen fe d’aquest esplendorós passat vidrier.