El secretari general de la UGT a Tarragona, el montblanquí Joan Llort, ha lamentat que el grau mitjà d’indústries alimentàries que s’iniciarà al setembre a Concactiva no es desenvolupi a l’Institut Martí l’Humà. «Aquesta formació dual no es farà als centres de formació, sinó a Concactiva perquè no s’ha fet la inversió necessària», ha dit en una entrevista a l’EFMR. A més a més, ha assegurat que aquesta oferta educativa arriba tard.

Llort ha comentat que la formació dual és un bon camí, però que des dels sindicats aposten perquè aquesta sigui «més dinàmica». «No podem deixar un noi fent formació en una empresa i que aquesta no estigui tutelada», ha advertit.

D’altra banda, el secretari general ha demanat que els «polítics lluitin» perquè la Conca disposi d’un cicle de grau superior ja que seria una manera de retenir el jovent. En aquesta línia, Llort s’ha mostrat preocupat pel despoblament que frega ja els 20.000 habitants. Així, ha animat a les administracions a impulsar l’habitatge i els serveis.

Millorar els serveis i les infraestructures

«Tenim un problema amb les infraestructures que ve generat des del segle passat», ha dit taxativament. Llort ha anomenat una xarxa de trens «infrautilitzada», o la necessitat d’un bus exprés que enllaci capitals de comarca. També ha reclamat que la Generalitat inverteixi en la carretera que uneix Santa Coloma de Queralt i Montblanc o que arribi la fibra òptica a tots els municipis.

«és una manca de visió i de previsió de les administracions que hi hagi pobles sense aigua potbale»

Finalment, Joan Llort ha subratllat que «és una manca de visió i de previsió de les administracions que a la nostra comarca al segle XXII hi hagi pobles sense aigua potable». Ha assegurat que la manca d’aquest subministrament bàsic és un «problema» a l’hora de fer arribar empreses a la Baixa Segarra.

Contractes precaris

Joan Llort durant l’entrevista (Foto: Josep Morató)

A la Conca de Barberà ha baixat l’atur respecte el mes anterior, del 8.01% durant el juny al 6,94% del juliol. Llort ha remarcat que la contractació estival és «un sistema molt precari». El secretari general ha recordat que la majoria d’aquests contractes són eventuals o parcials i generen «incertesa» i «inestabilitat» als treballadors. De fet, l’any passat la Conca de Barberà va ser la comarca de Catalunya amb un major nombre de contractacions temporals, més del 96% del total.

ENTREVISTA A JOAN LLORT, SECRETARI GENERAL DE LA UGT A TARRAGONA