Després de sis dies intensos d’activitat l’Espluga posa punt i final als actes de la Festa Major 2019, que ha tingut lloc del 24 al 29 de juliol i ha comptat amb una cinquantena d’actes. Des de la regidoria de Cultura i Festes es valora molt positivament l’organització i afluència de públic a tots els actes i se’n destaca la implicació de les entitats, institucions, comerços i treballadors/es municipals que ho han fet possible. Una de les principals novetats de la Festa Major, impulsada per les Entitats de Cultura Popular i l’Ajuntament de l’Espluga, ha estat l’obertura de “l’Espai de la Festa Major”, on es poden conèixer i veure els elements de cultura popular espluguina. Aquest espai està situat al Carrer Lluís Carulla i ha tingut molt bona rebuda entre els espluguins i visitants i estarà disponible fins al 31 d’agost.

ÀUDIO: Enric Mercadé valora positivament la participació de les entitats de cultura popular

El tret de sortida oficial de la Festa Major de l’Espluga va ser dijous amb el pregó a càrrec d’Assumpta Farran i la posterior tronada. Diversos actes culturals, com el Rusc o el Rusquet organitzats pel Museu de la Vida Rural, també actes esportius com per exemple la Festa de la Bicicleta o la 42a Cursa Atlètica i activitats familiars i infantils com la Festa de l’Escuma de Colors o l’espai de jocs situat al Jardí dels Francolins han fet gaudir a tota la població de la Festa Major.

Els concerts en directe han estat els actes més multitudinaris

Judit Neddermann amb l’Orquestra TLP (Foto: Josep Morató)

Un altre dels plats forts de la Festa Major de l’Espluga han estat els concerts en directe, en diferents formats i diversitat d’estils musicals. El Vermut de Festa Major va ser acompanyat pel grup de Torredembarra, Julivert, amb un repertori de cançons populars i de taverna. El mateix divendres, i després d’un canvi d’ubicació que va portar aquesta actuació a la Plaça de l’Església i amb entrada lliure, l’Orquestra i el Cor TLP van actuar amb la cantautora Judit Neddermann, una iniciativa de l’Orquestra TLP que ha permès arranjar el repertori de la cantautora catalana i oferir aquest concert conjunt.

El regidor de Festes, Enric Mercadé, ha reconegut la mala qualitat de l’equip de so durant el concert de Judit Nedderman. Tot i això, ha valorat positivament el projecte que ha encapçalat l’Orquestra TLP.

ÀUDIO: Enric Mercadé parla del concert de Judit Nedddermann amb l’Orquestra TLP

Seguidament hi va haver el concert de la Reus Big Band, amb un repertori que va des de ritmes llatins moguts fins al jazz-fusió. Els concerts de nit van comptar amb grups destacats en el panorama musical català com Ítaca Band, Portobello, Buhos i el grup de versions Banda Neon, tots ells van omplir les places fins ben entrada la matinada.

Dissabte a la tarda a la Plaça Montserrat Canals també hi va haver l’actuació de la Cobla de La Nova Blanes i posteriorment concert i ball amb l’Orquestra Nova Blanes. Diumenge va ser el torn del concert i ball a càrrec de l’Orquestra Atalaia a la Plaça de l’Església.

El Jardí dels Francolins també va acollir dues actuacions de tarda, diumenge la de Xavi Lozano que va oferir un concert amb objectes quotidians que habitualment veiem però no sempre sentim i que va aplegar unes 400 persones. El ja tradicional concert de dilluns al vespre va anar a càrrec de Jo jet i Maria Ribot, el duet manresà que a guitarra i veus van interpretar el seu últim disc “Lliure o descansar”.

Una Festa Major per transformar

El regidor del ram també ha explicat que s’ha obert una enquesta per recollir totes les opinions, propostes de millora, suggeriments o comentaris sobre l’edició de la Festa Major 2019 de l’Espluga de Francolí. En aquest sentit, ha comentat que amb aquesta valoració pretenen “renovar i transformar” la festa, “amb un treball conjunt amb tots els espluguins i espluguines”.