Els ajuntaments de l’Espluga de Francolí, Montblanc, Solivella, Sarral, Santa Coloma de Queralt i Barberà de la Conca han decidit obrir la piscina municipal dels respectius pobles de manera gratuïta per fer front a l’onada de calor. Des de dijous i fins diumenge, hi ha activat el PROCICAT a causa de les altes temperatures i la baixa humitat. Està previst que aquest divendres sigui el punt de màxima intensitat.

En tots els casos, es controlarà igualment l’accés a les instal·lacions i s’hi podrà entrar gratuïtament fins el pròxim diumenge, en l’horari habitual de cada piscina. 

En el cas de l’Espluga de Francolí, l’oposició (Nova Espluga i Junts per l’Espluga) ho havia reclamat aquest dijous al migdia a través de les xarxes socials. El govern municipal ja hi treballava, segons ha pogut saber l’EFMR, però estava informant-se sobre les mesures que calia prendre abans d’oferir aquest servei. 

A més a més, hi ha activat el pla INFOCAT en fase d’emergència per l’alt ris d’incendi i els Agents Rurals han activat també el Pla Alfa, a la Conca de Barberà en risc 2. 

Protecció Civil ha facilitat alguns consells:

  • Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
  • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
  • Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  • Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  • Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  • Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  • Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.