Aquest dijous a les set de la tarda s’ha dut a terme la concentració organitzada pel col.lectiu Endavant sota el nom ‘Pels nostres drets, que les dones piquem bastons és de mínims!’.

La concentració ha tingut una gran afluència de persones, omplint així el centre de la Plaça Major. En la trobada hi han participat diferentes persones, com ara, la Teresa Borrell dels gegants i nanos de Montblanc, l’Inés dels Xiquets de Tarragona, la Sue dels Torraires de Montblanc, la Laura Aluja en nom de la Rosa Grau portadora del Gegantó i la Mulasseta dels Amics dels Gegants de Montblanc, la Lorda del Ball de Serrallonga de Tarragona, l’Isis Bonjoch dels Dimonis de Montblanc, l’Anna Andreu cap de colla del Ball de Bastons de l’Espluga de Francolí i la Laura Palou d’Endavant OSAN, dones que d’una manera o altre, estan implicades en la cultura popular.

Aquests diferents testimonis han explicat que «la lluita no ha sigut fàcil, i que no volen haver de picar a la porta, sino que la porta estigui oberta per tothom», com ha dit la Teresa Borrell.

El col.lectiu reivindica que «la tradició no és una excusa, la cultura ha de ser lliure» ha explicat Marta Veses d’Endavant OSAN. Ha afegit que volen que «el ball de bastons canviï el xip patriarcal, que no és tant difícil» com han dit des de Tarragona o l’Espluga de Francolí.

L’acte ha sigut, un manifest reivindicatiu, per la lluita del feminisme i de la igualtat entre homes i dones en la cultura i en la tradició popular.

El proper dimecres, 3 de juliol a les sis de la tarda es durà a terme una assemblea oberta, dins el marc ‘És de mínims!’, per valorar de tot el que han fet fins ara, ser autocritics amb ells mateixos i donar a conèixer noves reivindicacions.