Diversos municipis de la Conca de Barberà han penjat la bandera de l’arc de Sant Martí a la façana dels ajuntaments per commemorar el Dia per l’alliberament LGBTI. Una acció per reivindicar la plena igualtat jurídica i social, així com la tolerància per la diversitat d’orientació sexual.

La data del 28 de juny commemora els fets esdevinguts el 1969 a Nova York, quan la població LGBTI va sortir al carrer arran d’una batuda de la policia al bar gai d’e Stonewall Inn. La comunitat LGBTI va mostrar públicament el seu rebuig i es va produir un fort enfrontament, que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers de gais, lesbianes, transsexuals i simpatitzants es manifestaren solidàriament, i van contribuir, així, al naixement del Gay Liberation Front.

El 28 de juny de 1969 marca l’inici de l’activisme LGBTI. En poc temps es van fundar organitzacions que defensaven els drets dels col·lectius LGBTI tant als Estats Units com a altres països. El 28 de juny de 1970 va tenir lloc la primera marxa de l’orgull gai a Nova York i Los Angeles per commemorar l’aniversari dels conflictes.

A l’Espluga de Francolí, abans de penjar la bandera, els regidors de govern Laura Ruíz de Porras, Aida Morgades i Enric i els espluguins Raúl Poblet i Cati Vergara han llegit un manifest. El document recordava els 50 anys dels fets d’Stonewall. S’han concentrat una vintena de persones i també hi ha participat l’alcalde Josep Maria Vidal i els regidors Laura Poblet i Francesc Sánchez, aquest últim de Nova Espluga.

SAI LGBTI

Aquesta acció l’ha coordinat el SAI LGBTI per a persones LGBTI de la Conca de Barberà. Aquest servei dona compliment a la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI), que té entre els seus objectius vetllar per la protecció dels drets d’aquest col·lectiu.

El SAI Conca de Barberà té com a objectius principals visualitzar la realitat del col·lectiu LGBTI i donar suport i atenció a la diversitat sexual i de gènere. A més, impulsarà el treball en xarxa, elaborarà informes sobre la situació de les persones LGBTI a la comarca, i dissenyarà estratègies de sensibilització, i establirà canals d’atenció, suport i acompanyament a víctimes de fòbia a les persones LGBTI.

Es troba ubicat a la seu del Consell a Montblanc (carrer Sant Josep, 18 de Montblanc). També poden trucar al 977 86 12 32 o enviar un correu electrònic a sai@concadebarbera.cat.