L’espluguina Raquel Sánchez, representant de l’AMPA de l’escola Martí Poch, ha estat nomenada per l’Ajuntament de l’Espluga nova vicepresidenta segona del Consell Sectorial d’Entitats, i com a tal, portaveu i representant de les associacions culturals, socials i esportives del municipi. L’elecció s’ha fet de forma automàtica (per ordre alfabètic), en no presentar-se, novament, cap candidatura per ocupar aquest lloc, vacant des de la fundació de l’organisme.

El nomenament ha sorprès a Raquel Sánchez, que segons ha explicat a l’EFMR, desconeixa l’existència d’aquest càrrec pel qual no s’ha presentat voluntària. Sánchez diu que no ha rebut més informació per part de l’Ajuntament, més enllà d’un contacte informal amb el regidor de Cultura. Tot i que havien estat convocades a l’última reunió del Consell d’Entitats, l’AMPA de l’Escola Martí Poch no hi va assistir, i ara s’han assabentat del nomenament a través del comunicat que ha enviat el consistori a totes les entitats.

Reunió del Consell d’Entitats del març de 2019. (Foto: Xavier Lozano)

En aquest comunicat, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de l’Espluga informa als diferents col·lectiu del nomenament automàtic per ordre alfabètic, que ja ha donat fins ara la vicepresidència a l’ADF i l’Agrupament Escolta l’Estornell, sense que cap membre d’aquestes entitats hagin exercit el càrrec.

En l’última sessió del Consell d’Entitats, part de les associacions van reclamar que es donés valor a aquesta figura i que, si no hi havien candidatures, es fes una ronda de contactes per trobar la persona més idònia pel càrrec.

A la petició, el consistori ha respost mitjançant una comunicació per correu electrònic on confirma que Raquel Sánchez exercirà de referent de contacte per qualsevol de les entitats i com a interlocutora per les mateixes.

Reunió del Consell d’Entitats del març de 2019. (Foto: Xavier Lozano)

5 mesos sense coordinació d’entitats

L’anunci arriba 5 mesos després de la dimissió en bloc de les 3 últimes coordinadores d’entitats de l’Espluga, Anna Andreu, M. Rosa de la Morena i M. Dolors Civit. Les fins llavors representants dels col·lectius culturals, socials i esportius del municipi van decidir plegar a causa de la poca implicació de les entitats amb la Coordinadora.

L’organisme, independent de l’Ajuntament, s’havia creat per unificar la veu i les reivindicacions de les agrupacions espluguines, que el 2009 ja s’havien unit en una plataforma que reclamava un Casal d’Entitats, petició que finalment va derivar a la conversió del Casal de l’Espluga en un espai obert per totes les entitats del municipi.

Les últimes ortaveus de la Coordinadora d’Entitats de l’Espluga amb l’alcalde David Rovira, la fira de 2017. (Foto: Arxiu)

Des de llavors, sempre, almenys 3 persones havien liderat la representativitat de les associacions i la seva coordinació amb l’Ajuntament.

Amb la creació del Consell Sectorial d’Entitats pel mateix consistori, el 31 de març de 2017 el nou organ municipal assumia la responsabilitat de coordinar l’activitat municipal i la de les entitats privades i això havia planteja el dubte la coexistència amb la Coordinadora. Fins i tot s’havia plantejat que les 3 coordinadores fossin les que assumissin la vicepresidència segona del Consell.

L’organisme però ha topat amb la manca de lideratge entre les entitats per ser representades com a col·lectiu i no ha aconseguit que fins ara, cap persona n’assumís la representativitat.