Punt final a la Coordinadora d’Entitats de l’Espluga. Les fins ara portaveus de l’organisme han presentat la seva dimissió en bloc, donada la baixa participació dels diferents col·lectius socials, culturals i esportius i la manca de relleu. Anna Andreu, M. Rosa de la Morena i M. Dolors Civit han comunicat la seva decisió aquest dijous amb una carta electrònica a totes les entitats. Asseguren que després de la creació del Consell Sectorial d’Entitats per part de l’Ajuntament de l’Espluga ja no té sentit l’existència d’un organisme com la Coordinadora i que això han palpat amb la manca de compromís de les diferents associacions.

Suspès el sopar solidari de la Marató

La decisió l’ha precipitat l’última reunió per organitzar l’habitual sopar solidari per la Marató de TV3. La poca resposta de les entitats adherides a la Coordinadora ha provocat la seva anul·lació. Aquest era un dels projectes principals de l’organisme, juntament amb la Nit d’Entitats, amb la qual la Coordinadora s’havia implicat des de fa anys. Ara però, ja s’organitzava des d’una comissió emparada al Consell Sectorial d’Entitats, on ara fa un any s’aprovava el nou reglament. De totes maneres, fins ara les portaveus de la Coordinadora hi participaven en representació de tots els col·lectius i recollint les propostes de les entitats.

En declaracions a Tac12, la ja exportaveu de la Coordinadora d’Entitats, Anna Andreu, ha assegurat que les entitats confonien actualment la funcionalitat de la Coordinadora amb la del Consell Sectorial d’Entitats.

La Coordinadora d’Entitats va crear-se el 2012 amb l’objectiu d’aglutinar els interessos de tots els col·lectius socials, culturals i esportius i actuar col·lectivament davant d’altres institucions, com el mateix Ajuntament de l’Espluga. N’han estat portaveus persones com Enric Mercadé, Xavier Rosell, Josep M. Farré, Magda Buldó, Anna Garcia, Tere Torres, Marta Amigó, Josep M. Vidal, a més de  Les entitats ja havien treballat plegades per aconseguir l’habilitació del Casal de l’Espluga com a espai d’entitats, i des de la creació de la Coordinadora havien vetllat pel bon funcionament d’aquests espais, per la reclamació d’altres necessitats i l’articulació de propostes. Ara mateix, tot aquest tipus de reclamacions i debats ja es poden fer al Consell Sectorial on també hi és representat l’Ajuntament. Anna Andreu no tanca la porta però a que la Coordinadora es pugui recuperar si mai sorgeix un nou lideratge i noves motivacions. 

Anna Andreu, M. Rosa de la Morena i M. Dolors Civit portaven ja 3 anys al càrrec i, malgrat per les normes de funcionament de la Coordinadora havien de ser rellevades, no havien trobat substituts que representessin les entitats de cada sector. Una situació similar passa al Consell Sectorial d’Entitats, on la figura de vicepresident segon quedarà novament vacant, ja que des de la seva creació no hi ha hagut candidats a ocupar aquest càrrec representatiu.

Un cop assabentades les entitats d’aquesta decisió, ara caldrà veure com es reorganitza la representació de les diferents associacions i què passa amb les tasques que fins ara havien assumit les portaveus de la Coordinadora.

Consell d’Entitats de l’Espluga el març de 2018 (Foto: Xavier Lozano)