Fins a 20 municipis rebran la visita de la Colla Gegantera i dels Grallers de l’Espluga aquest any, en una temporada que ha arrencat aquest cap de setmana a Ivars d’Urgell i acabarà el 19 d’octubre a la Llagosta.

Els Grallers de l’Espluga, a Ivars d’Urgell, durant la trobada gegantera (Foto: Cedida)

L’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga ha previst de nou, una àmplia representació espluguina a diferents trobades geganteres d’arreu de Catalunya, mantenint les tradicionals actuacions a la Festa Major de l’Espluga, Sant Joan o la Setmana Medieval de Montblanc.

El 20 de juliol, Trobada Gegantera

Un dels moments més importants de l’any per la cultura popular espluguina serà la Trobada Gegantera de l’Espluga, que passa a ser biennal. L’última edició va fer-se el 2017 en motiu dels 10 anys dels Gegants Neolítics, i des de llavors només s’havia fet cada 5 anys. Ara, donat el volum d’actuacions que la Colla Gegantera fa pel territori, ha fet que l’entitat decidís ampliar la periodicitat de l’esdeveniment.

La Trobada de Gegants a l’Espluga, el juliol de 2017 (Foto: Arxiu EFMR)

Segons es desprèn del calendari d’actuacions publicat, a banda d’això, el 24 d’abril els grallers i geganters participaran a la jornada de tradicions populars de l’Institut Joan Amigó de l’Espluga de Francolí i el 4 de maig, com és tradicional, els Grallers de l’Espluga actuaran a la Setmana Medieval de Montblanc, aquest cop a la Bevenda dels Portals.

L’11 de maig es reprendran les participacions a trobades geganteres a Llinars del Vallès, seguit el 19 de maig, de la Trobada Gegantera de Montblanc per les Festes de Sant Maties. El 2 de juny els Gegants i Gegantons Neolítics, els Gegants antics, els Grallers i els Nans participaran a la XIV Trobada Comarcal de Gegants de la Conca de Barberà a Blancafort.

Per Sant Joan, la Colla Gegantera i els Grallers seran a Valls el 22 de juny, i l’endemà a l’Espluga, rebent la Flama del Canigó. Durant l’estiu hi haurà actuacions a Arenys de Mar, el 7 de juliol i després de la Festa Major, durant el mes d’agost, els Gegants Neolítics de l’Espluga passaran per Duesaigües, la Plaça Nova de Barcelona, l’Hospitalet de l’Infant i Forès; el mes de setembre aniran a Ulldecona i Sabadell i el 19 d’octubre tancaran temporada a la cursa de gegantes de la Llagosta.