El Festival Internacional de Novel·la Criminal en Català de l’Espluga de Francolí, El Vi fa Sang, s’ha compromès a fer un mapa de festivals de novel·la criminal als Països Catalans. És una de les conclusions a les quals s’ha arribat a la taula Festivals noir aquí i arreu. Com funcionen i què s’hi pot veure. Aquesta ha estat una de les últimes presentacions que s’han fet al festival, aquest diumenge a les 12 del migdia i s’ha retransmès en directe per l’Espluga FM Ràdio.

Charo González, assídua a festivals i coorganitzadora de Cubelles Noir,  Montse Sanjuan, escriptora i impulsora del festival El Segre de Negre, Anna Vilallonga, escriptora, professora de literatura a la UB i crítica literària i Salvador Balcells, un dels comissaris d’El Vi fa Sang, han intercanviat opinions sobre els festivals que es fan a Catalunya, a Espanya i a escala internacional, sobretot a França.

Entre altres qüestions, han abordat el suport de les administracions i les editorials a aquests tipus de festivals o la poca repercussió que tenen als grans mitjans de comunicació, així com també, la manera de revertir aquesta situació. Amb el torn de preguntes, una de les persones ha posat sobre la taula la creació d’un mapa amb tots els festivals de novel·la criminal dels Països Catalans.

Un dels comissaris, Salvador Balcells, ha assegurat que des d’El Vi Fa Sang treballaran en aquesta direcció “perquè la gent interessada tingui la imatge d’aquests festivals ja que cada vegada n’hi ha més”. Balcells també ha manifestat que “no és una moda passatgera, sinó que té futur”.

ÀUDIO: Recupera la tuala rodona sobre els festivals de novel·la criminal

Agraïment a l’alcalde David Rovira

David Rovira amb un record d’El Vi fa Sang

El festival ha tancat la cinquena edició amb una assistència de públic notòria, sobretot dissabte a la tarda. A l’ate de cloenda, els comissaris han aprofitat per donar un detall a l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, “per creure amb el festival des d’un inici”, en paraules del mateix Balcells. Rovira ha dit que acceptava el record, però que era un “treball compartit”, dels organitzadors del festival i de tot l’Ajuntament.

El 2019 ha servit també per incorporar diverses novetats com un concurs de microrelats a Twitter o una major presència dels editors. Dues propostes que l’organització ha dit que repetiran l’any vinent. A més a més, el Museu de la Vida Rural ha presentat una beca de producció teatral de temàtica criminal que es durà a terme amb l’Ajuntament de l’Espluga.