Segons dades d’IDESCAT, el preu del lloguer d’habitatges ha crescut en tres dels quatre municipis de la Conca de Barberà que es recullen dades. L’Espluga de Francolí encapçala el rànquing, mentre que Santa Coloma de Queralt és l’únic poble on ha caigut el preu del lloguer.

Amb tres anys, a l’Espluga de Francolí el preu s’ha disparat fins a un 18,09%. Si el 2015 per un mes es pagava 340,40 euros, l’any passat se’n van pagar 415,56. En segona posició trobem Montblanc on ha pujat un 16%. Si el 2018 la mensualitat era de 317,84 euros, ara és de 378,37.

A Sarral, el preu ha augmentat un 7’1%, dels 327,50 euros als 352,50 euros.
A Vimbodí i Poblet, on es recullen dades des del 2016, en el període de dos anys, el lloguer ha ascendit un 13,03%, dels 340 euros cada mes als 390,91.

Disminueix el lloguer a Santa Coloma de Queralt

Al contrari, a Santa Coloma de Queralt ha disminuït en un 2,7%, sent així l’únic municipi amb dades de la comarca on ha caigut el preu. El 2015 la mitjana va ser de 295,37 euros mensuals i el 2018 de 287,50. El 2018 també es van agafar dades de Solivella on la mitjana va ser de 337,86 euros al mes.

Les xifres són consultables a través d’internet gràcies al Registre de les finances dels contractes de lloguer de l’Incasòl. L’any passat es van analitzar 177 contractes a la Conca de Barberà amb una mitjana de 364,13 euros al mes. Aquest número està per sota de la mitjana del preu de lloguer a la demarcació de Tarragona que el 2018 va ser de 454,85 euros.

La migració de les zones rurals a les ciutats

L’investigador de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV, Hèctor Simon ha explicat a l’EFMR que aquesta tendència és general a Catalunya i que té l’origen en la migració de les persones de les zones rurals a les ciutats. Això és extrapolable a la Conca de Barberà, de manera que a l’Espluga i Montblanc, els dos municipis més importants de la comarca, s’encareix el lloguer, mentre que a Santa Coloma de Queralt disminueix.

ÀUDIO: Hèctor Simon explica la causa de l’augment del preu del llgouer

“La manca d’habitatge provoca que persones que volen venir a treballar a la Conca, no trobin una oferta assequible d’habitatges”, ha dit Simon. A més a més, perjudica l’emancipació dels joves del mateix territori, ha assegurat l’expert.

Cens d’habitatges buits

Per fer front a aquesta problemàtica, Hèctor Simon ha subratllat que “cal conèixer el parc d’habitatge”. Un primer pas seria fer el recompte dels habitatges buits. El novembre passat l’equip de govern de l’Espluga de Francolí es va negar a fer aquest cens tal com demanava Som Espluga. Mentrestant, a inicis de gener, l’Ajuntament de Montblanc va aprovar una partida de 20.000 euros per subvencionar la rehabilitació d’habitatges desocupats del nucli antic. Simon ha posat com a bon exemple aquesta última iniciativa.

D’altra banda, l’investigador de la Càtedra proposa fer-hi front a través de diverses propostes. Una és la rehabilitació d’habitatges buits que ja s’ha explicat anteriorment. En la mateixa línia “es pot incentivar econòmicament que els habitatges es posin al mercat de lloguer”. I també es pot construir immobles nous. Finalment, l’expert ha posat sobre la taula la rehabilitació per renda, “enlloc de pagar el lloguer amb diners, es paga amb espècies”, és a dir, assumeix les obres de rehabilitació.

ÀUDIO: Hèctor Simon proposa algunes de les solucions a la problemàtica

L’habitatge al Pla Estratègic de Desenvolupament de la Conca

Justament l’habitatge és una de les qüestions que es recullen al Pla Estratègic de Desenvolupament de la Conca de Barberà 2018-2025 que es va aprovar el mes passat al ple del Consell Comarcal. La carta pretén elaborar la Diagnosi Comarcal d’Habitatge, per tal d’aconseguir habitatge accessible i adequat a l’increment poblacional que el mateix pla promou. D’altra banda, vol implementar mesures per a la rehabilitació d’habitatges, especialment cases velles que puguin oferir un lloguer accessible i impulsar la borsa d’habitatge.