El ple de l’Ajuntament de Montblanc, celebrat aquest dimecres 16 de gener, va aprovar inicialment les bases d’una nova línia de subvencions. Aquesta va dirigida a concedir subvencions per fer obres d’arranjament a habitatges desocupats del nucli antic de Montblanc per destinar-los a lloguer.

En total, es destinaran 20.000 euros en aquesta línia de subvencions i, per cada un dels casos, s’aportarà un màxim de 5.000 euros. Amb aquesta quantitat es cobrirà un màxim del 50% de les obres a realitzar. Les obres que inclou aquesta línia sín instal·lacions i serveis, supressió de barreres arquitectòniques, arranjament de banys i cuines, millora d’aïllaments tèrmics o acústics, tancaments, el repàs d’elements deteriorats per manca de manteniment, canvis no estructurals en la distribució de l’habitatge i honoraris tècnics. El regidor d’Urbanisme, Sant Porta, va explicar que l’objectiu és aturar el despoblament del centre històric de Montblanc.

Des de la FIC, Toni Gutiérrez va afirmar que aquesta és una bona notícia, però va criticar que arribés tard. Marc Vinya, del PDeCAT, també es va expressar en la mateixa línia, però va remarcar que és positiu, encara que s’arribi tard. Des de la CUP, Laura Aluja, va recordar el problema que hi ha amb els habitatges. Va valorar positivament la iniciativa, però també va destacar que la partida era insuficient i, a més, va remarcar que es prengués aquesta decisió just abans de les eleccions municipals.

Finalment, el punt va ser aprovat per 9 vots a favor d’Agrupament Catalanista i el PDeCAT, i 3 abstencions de la CUP i la FIC.

A la sessió plenària d’ahir, també es va aprovar un punt referent al Pla Especial de Reforma Interior del Centre Històric en l’àmbit de Cal Balaguer, entre la plaça Catalunya i la plaça de Sant Marçal. Concretament, es tractava de la verificació del text refós de la modificació puntual del Pla Especial de Reforma Interior del Centre Històric en l’àmbit de Cal Balaguer. Segons l’informe tècnic emès per l’arquitecte, la modificació no comporta un increment del sostre ctual ni la densitat de l’ús residencial. Des de l’oposició es va percebre “inseguretat jurídica”, tal com va destacar Marc Vinya, des del PDeCAT. A més, Laura Aluja, de la CUP, va recordar que aquesta era una casa afectada pel PERICH, i que s’hauria d’haver enderrocat, però que, en canvi, es va protegir com a bé cultural d’interès local, mentre que altres edificis, com Cal Contijoch, han estat descatalogats.

Josep Andreu va negar que s’haguessin fet moviments arbitraris. Per la seva banda, el secretari va concretar que la secreteria no informa ni favorable i desfavorablment, perquè el coneixement tècnic de l’urbanisme, de si hi ha increment de sostre edificable o densitat, és una qüestió tècnica. Finalment, el punt va ser aprovat amb 7 vots a favor d’Agrupament Catalanista, 4 vots en contra de la CUP i PDeCat i una abstenció de la FIC. El primer tinent d’alcalde, Francesc Benet, no va ser present al ple, ja que aquest punt l’afectava directament.

D’altra banda, en la sessió plenària celebrada ahir, es va aprovar per unanimitat una moció sobre la situació de la pagesia i el sector agrari al Camp de Tarragona, Unió de Pagesos de Catalunya.

A més, i tot i que no es va poder incloure com a moció, es va fer constar que els regidors de l’Ajuntament de Montblanc donaven suport a les 16 persones detingudes ahir a Girona, sense ordre judicial per un delicte de desorde públic. Una macrooperació de la Policia Nacional a Girona i que el moviment independentista va qualificar d’intimidatòria. Toni Gutiérrez, de la FIC, va decidir no sumar-se a aquesta iniciativa, que sí va ser avalada per Agrupació Catalanista, la CUP i el PDeCat, que van voler fer constar el seu suport als detinguts.