Un recorregut d’uns 70 quilòmetres al llarg del curs fluvial del Francolí des de Vilanova de Prades fins a Tarragona, així és l’avantprojecte del Camí del Francolí que s’ha presentat aquesta setmana als 21 ajuntaments de les comarques de la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Tarragonès que en formen part.

Els treballs s’inicien oficialment el setembre del 2017 amb la constitució de la Taula del Francolí amb ajuntaments i la Diputació de Tarragona, però la iniciativa del Camí Blau troba el seu origen abans, entre l’Espluga i Montblanc, quan les dues poblacions volien estar unides també per un camí que resseguís el riu Francolí. El regidor de Medi Ambient de l’Espluga, Antonio Vendrell, recorda que un dels objectius era el de recuperar l’antic camí i els espais històrics, com per exemple els molins i ponts medievals que s’aixecaven a la vora del riu.

ÀUDIO: Antonio Vendrell explica l’origen de la proposta

Vilanova de Prades i Vallclara s’afegeixen a la Taula del Francolí

Font Major de l’Espluga, naixement del riu Francolí (Foto: Gerard Bosch)

Aquest dijous els consells comarcals i ajuntaments han conegut els treballs que s’han fet durant el 2018 per part de la Comissió de seguiment de la Taula i han conegut la proposta de l’itinerari del Camí del Francolí que trobaria, finalment, el seu punt d’inici a Vilanova de Prades, passant per Vallclara, i està format per 9 trams. Així, els consistoris d’aquests dos municipis també han fet efectiva la seva entrada a la Taula del Francolí.

Els representants polítics també han pogut conèixer l’estudi preliminar de conservació i millora del riu que ha de ser el punt de partida per als treballs que es faran aquest 2019. De fet, l’aspecte ambiental és un dels puntals del projecte, al costat del turístic, ja que el resultat serà un eix transitable al llarg del riu que unirà les poblacions per les quals transita el Francolí.

Pel que fa al calendari, Antonio Vendrell preveu que el projecte pugui ser una realitat de cara a l’any 2021, però que abans molts trams del camí podrien estar a punt perquè ja existeixen. El regidor de l’Espluga considera que el més costós serà la neteja de la llera del riu per eliminar les espècies invasores i completar el tram del Coll de la Riba, en aquest cas per la dificultat tècnica que suposa.

ÀUDIO: El regidor de Medi Ambient de l’Espluga planteja el possible calendari