La Fira de la Tòfona de Vilanova de Prades ha celebrataquest dissabte la seva tercera edició en ple procés de creixement i amb la voluntat de reivindicar la tòfona negra del territori, un producte molt apreciat en cercles restringits però que encara és desconegut pel gran públic.

L’esdeveniment ha comptat amb ponències, demostracions de cuina i degustacions de tapes, mentre que el Concurs de Gossos Tofonaires ha tornat a ser el principal reclam pel públic. Durant la mostra els visitants han pogut comprar tòfones o productes agroalimentaris de proximitat en el mercat de productes de la Fira.

REPORTATGE: L’estiu sec i la tardor plujosa ha propiciat una collita de tòfona tardana i fluixa

La Fira ha estat inaugurada a les 9.30 del matí a la sala del Casal per iniciar seguidament les jornades tècniques. En primer lloc s’ha fet, la ponència sobre ‘Qualitat, conservació i diferenciació d’espècies de tòfones’, a càrrec del doctor Pedro Marco, investigador del Centro de Investigación y Tecnologia Agroalimentaria de Aragón, que ha parlat sobre les tòfones amb aromes naturals i artificials.

La jornada ha continuat amb la demostració de cuina en directe de la mà del xef Rafael Múria, del restaurant Quatre Molins de Cornudella de Montsant que davant de més d’un centenar de persones ha elaborat plats ben originals amb tòfona i mel. Rafael Múria ha reconegut que cada cop més són els restaurants que tenen tòfona en el menú.

ÀUDIO: El Xef, Rafael Múria, explica el valor de la tòfona a la cuina

El recinte firal ubicat al camp de futbol municipal ha obert les seves portes a les 12 del migdia. En aquest espai s’hi ha pogut trobar productes Km 0 amb degustació de tapes, per maridar tòfona i vi local del celler Vega Aixalà.

3r Concurs de gossos tofoners

Per tercer any consecutiu, s’ha celebrat el 3r Concurs de gossos tofoners amb 15 participants, el qual consisteix en la localització de quatre d’aquests preuats fongs, per a cada gos, en un temps de quatre minuts. S’ha premiat la destresa de l’animal que trobi amb més rapidesa les tòfones amagades sota terra.

GLAERIA D’IMATGES DE LA TERCERA FIRA DE LA TÒFONA