Amb l’entrada de les baixes temperatures, el cultiu de la tòfona negra viu des d’aquest gener un dels punts àlgids de la temporada. Enguany la recol·lecció és més tardana en territoris com la Conca de Barberà a causa de les pluges de la tardor i l’absència de baixes temperatures. La previsió és que es pugui millorar la campanya de l’any passat, però el balanç encara serà força dolent. 

“Les pluges que han arribat han sigut molt tardanes. Hauria d’haver plogut els mesos d’agost i setembre […] i, per tant, la temporada ha sigut pràcticament molt dolenta”, reconeix Quim Pagès, tofonaire de l’Espluga. I és que a la tòfona li ha costat madurar i els productors locals van començar trobant-ne encara de verdes i toves a causa de l’excés d’aigua. La campanya està sent realment dolenta pel que fa a la tòfona silvestre, mentre que les plantacions han pogut salvar la producció amb el regadiu.

L’esclat de la temporada ha arribat així més tard del que és habitual i es preveu que els mesos de gener i febrer siguin els més bons, ja que ara ja s’està obtenint tòfones de qualitat. En tot cas, la collita millorarà la de l’any passat, que va ser una de les pitjors que es recorda.

Vilanova de Prades, aparador de la tòfona aquest dissabte

Independentment de la collita, els tofonaires de la Conca treballen perquè la tòfona pugui entrar a la cuina de casa nostra. Esperen un impuls de les institucions del territori amb més ajudes per a impulsar plantacions, però constaten que la tòfona comença a guanyar terreny i David Espasa, tercera generació de tofonaires, considera que “cada vegada està agafant més força, sobretot per la moda que hi ha ara amb el tema culinari. Tots els restaurants en volen tenir durant l’època de tòfona al seu menú”.

Un dels principals aparadors per als tofonaires de la Conca és justament la cita que arriba aquest disstabte 12 de gener a Vilanova de Prades, la tercera fira dedicada aquest fong.