El Museu de la Vida Rural ha estat aquest divendres centre de reflexió del canvi climàtic i l’impacte que pot tenir al nostre territori. L’increment de les temperatures i la disminució de les precipitacions van centrar bona part de la taula rodona que va congregar prop d’un centenar de persones.

La directora del MVR, Gemma Carbó, donava entrada a les ponències destacant l’aposta del museu per a l’educació per la sostenibilitat. Sense moderador, a causa de l‘absència de Francesc Mauri per motius de salut, els tres experts van explicar les tasques i estudis que estan duent a terme en relació a l’eficiència energètica i el canvi climàtic. 

En primer lloc, Josep Maria Prunera, cap del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Tarragona, va assenyalar les diverses actuacions que estan impulsant adreçades als ajuntaments de la demarcació perquè siguin més eficients, per exemple amb la modernització de l’enllumenat públic o promovent les energies renovables.

Prunera va destacar el projecte Xarxa de calor de proximitat de la Diputació de Tarragona amb el qual pretenen incorporar la Biomassa com a font de calor. En el camí de reduir emissions i treballar per la sostenibilitat, Josep Maria Prunera va cloure: “Hi ha alcaldes molt compromesos, ara falta que tots els ciutadans tinguem aquesta convicció”.

ÀUDIO: Fragment de la intervenció de Josep M. Prunera

La transformació del clima canviarà els cultius

Al seu temps el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya, Arnau Queralt, va advertir de l’increment de les temperatures i la disminució de les precipitacions. Sobre aquest darrer factor, a més a més, Queralt va remarcar que la precipitació de tot un any cada vegada es concentra en menys dies i que, així, hi ha períodes més llargs d’absència d’aigua.

Arnau Queralt: “més que de canvi climàtic, es parla de xoc”

Sobre el canvi climàtic, el representant de la Generalitat deia, sense voler ser apocalíptic, que més que un canvi serà un xoc, ja que les transformacions no són subtils. Davant d’aquesta urgència, Queralt preguntava com podem aconseguir accelerar la transició energètica i, com a referència de la cerca de fórmules per a l’adaptació al canvi climàtic, citava la Llei del Canvi Climàtic, tot posant en valor la tasca de l’espluguí Ferran Civit. 

ÀUDIO: Arnau Queralt durant la taula rodona

L’activitat es va celebrar en el marc de l’exposició del Dust Bowl

“Haurem de fer ajustos estructurals a 20 o 30 anys si no volem perdre la capacitat productiva”, expressava Jordi Puig Roca. El doctor en Ciències Ambientals va ser el darrer en intervenir i ho va fer per assenyalar que l’agricultura és un dels sectors que es veu més afectat pel canvi climàtic. Servint-se dels mapes que ha desenvolupat amb l’Espigall, Jordi Puig Roca va explicar com hauran d’adaptar-se els cultius als nous climes i quines noves oportunitats s’obriran. El doctor especialitzat en el canvi climàtic manifestava: “Podem seguir lluitant sense gaire criteri o ens podem adaptar”. 

ÀUDIO: Jordi Puig Roca resumeix la seva intervenció 

La segona part de la taula rodona va ser en forma de debat amb el públic a partir d’algunes de les reflexions prèvies o de noves preocupacions. Entre d’altres, algunes de les intervencions van ser per preguntar sobre la influència de la humanitat en aquest canvi climàtic, incentivar les renovables, l’adaptació dels cultiu hortícola, els purins o les polítiques energètiques.