El Ple de l’Ajuntament de Montblanc ha aprovat per unanimitat aquest dimecres la compra del castell i l’església de l’antic poble de Prenafeta, actualment pedania de la capital de la Conca.

Montblanc adquirirà els dos immobles per un preu de 104.400 euros que es pagarà durant cinc anys. Fins ara els dos edificis monumentals eren propietat d’un particular que, segons informa el consistori, tenia altres ofertes d’institucions per a vendre.

Pel que fa al valor patrimonial dels dos immobles, d’una banda el castell de Prenafeta, conegut com a Torre del Moro, és un monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional i es va construir al voltant del segle XII. El castell està ubicat en un turo sobre el nucli de Prenafeta i es troba en estat ruïnós.

D’altra banda, l’antiga església de Sant Salvador de Prenafeta té dues parts diferenciades que possiblement corresponen a dos moments d’obra. Als peus de l’edifici hi ha el nucli primitiu que pot correspondre a mitjans del segle XI, es tracta d’una nau rectangular que aniria coberta per una encavallada de fusta que no s’ha conservat. El material constructiu és la pedra irregular petita i col·locada sense cura en el mur, lligada amb morter. Posteriorment, es va afegir un nou tram de nau amb un absis semicircular a la capçalera. Aquesta part de l’edifici va coberta per una volta de canó apuntat que arrenca d’una imposta. Els dos trams de la nau es comuniquen mitjançant un gran arc ogival dovellat. En l’obra més moderna, els materials són també molt pobres. A la volta han quedat els senyals d’una cintra d’encanyissat, en el morter emprat per a lligar el reble.