Dos universitaris de la Conca de Barberà estan desenvolupant pràctiques aquest estiu en empreses, durant dos mesos, mitjançant el programa Odisseu que vol afavorir la inserció laboral i el compromís de la joventut amb el territori rural.

A la Conca de Barberà les institucions i empreses que acullen el programa Odisseu són Concativa i la Unió de Botiguers i Comerciants de Montblanc. Empreses del territori que aprofiten el talent dels joves durant l’estiu. La comarca de la Conca de Barberà ha disposat de vuit ofertes aquest any, el triple que els dos anys anteriors.

A Concativa hi fa pràctiques l’espluguí Albert Grinyó, estudiant de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, a la Unió de Botiguers de Montblanc la sarralenca, Ariadna Recasens, estudiant de Comunicació Audiovisual a Lleida. Tots dos alumnes estan estudiant i han aprofitat l’estiu per poder treballar en forma de becari de la seva futura professió.

Jordi París, director del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i director de Concativa, en declaracions a l’Espluga FM Ràdio ha dit que des del grup Leader “hem aconseguit que les empreses puguin comptar amb joves del territori, que han anat estudiar a fora, per recuperar aquest talent” també ha afegit que “les empreses són de mides diverses i demanen perfils diferents”. Dues de les ofertes d’enguany han demanat estudiants de Comunicació Audiovisual, i una, d’arquitectura, entre d’altres.

ÀUDIO: Paris parla sobre el programa a la Conca de Barberà

Francesc Viñas que és tècnic de Concativa i gestiona les pràctiques Odisseum a la Conca ha remarcat que cada any tenien un becat a la Conca i aquest any podien arribar fins a 8. També ha comentat que “el projecte està amb fase de creixement i això ens permet desenvolupar altres projectes”.

ÀUDIO: Viñas remarca el creixement que té el programa

Antoni Bitrià, tècnic del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, ha explicat a l’emissora que “Odisseu és una iniciativa que promou 45 pràctiques universitàries remunerades en empreses del món rural”. Aquestes pràctiques tenen l’objectiu de fomentar l’arrelament del jovent al territori i frenar el despoblament dels municipis, Bitrià també creu que una línia del programa “és el retorn dels joves que han marxat a estudiar a fora doncs que tornin a veure oportunitats laborals a casa”.

ÀUDIO: Bitrià defineix la inciativa Odisseu

Perfil dels joves en pràctiques

Ariadna Recasens – Comunicació Audiovisual a la UDL

La sarralenca creu que és important incentivar als joves perquè puguin treballar en el món rural, diu que “el programa Odisseu m’ha donat l’oportunitat de poder treballar a prop de casa i de conèixer gent de la comarca”. 

ÀUDIO: Recasens valora l’oportunitat de poder fer pràctiques a la Conca

Recasens porta la part de comunicació i promoció de la Unió de Botigues de Montblanc. Un dels projectes en què ha treballat durant l’estiu és la targeta Tot Vila que es posarà en marxà al setembre.

Albert Grinyó – Comunicació Audiovisual a la UPF

Grinyó creu que “poder treballar a la Conca de Barberà en un àmbit com la Comunicació és complicat”. També afegeix que “comunica és molt important i en el món rural no hi estem gaire basats”. Remarca que el programa Odisseu li ha donat l’oportunitat de treballar en territori local.

ÀUDIO: L’Espluguí exposa les necessitats del món rural amb la comunicació

L’Albert està treballant en la comunicació de Concativa, assessorant i produint material per tal de poder informar de tot el que es fa en el centre.