El Govern de la Generalitat ha acordat aquesta setmana, en la reunió d’aquest dimarts, atorgar a l’Ajuntaments de l’Espluga de Francolí la concessió definitiva per l’emissió de l’Espluga FM Ràdio. L’autorització arriba 34 anys després de les primeres emissions de la ràdio municipal espluguina, el 23 de juny de 1984. L’acord de Govern és concretament per a la prestació del servei de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència de caràcter municipal.
La portaveu del Govern, Elsa Artadi, donant compte dels acords, aquest 28 d’agost. (Foto: @Govern)

L’Espluga FM Ràdio va començar a emetre inicialment al 102.6 de la Freqüència Modulada, però el 1988 va rebre l’autorització prèvia per emetre provisionalment al 107.4 FM. Des de llavors, la finalització dels tràmits per la concessió definitiva de les emissions de l’Espluga FM Ràdio havia estat un projecte pendent dels diferents equips de Govern de l’Ajuntament de l’Espluga i els directors de l’emissora, impulsat definitivament a partir del 2009 pel llavors nou director de l’Espluga FM Ràdio, Xavier Lozano, qui l’any 2012 va presentar l’informe i projecte tècnic definitiu, elaborat per l’enginyer Lorenzo Guzman.

L’abril del 2014 l’Ajuntament de l’Espluga va rebre l’aprovació provisional del Ministeri d’Indústria i Energia del projecte tècnic per la legalització de les instal·lacions, i aquest 2018, ja en la nova etapa de l’actual coordinador de l’emissora, Gerard Bosch, s’ha superat la inspecció tècnica i s’ha pogut rebre l’autorització definitiva després que l’Ajuntament rebés el requeriment definitiu, d’obligat compliment, dins l’ultimàtum del Govern a totes les emissores que es trobaven en situació provisional. En total, l’Ajuntament de l’Espluga ha invertit més de 15.000 euros en adaptar i legalitzar el Centre Emissor de l’EFMR.

L’alcalde David Rovira ha celebrat la concessió definitiva per la importància “de tenir en regla” tots els temes administratius, i en especial aquest tipus de concessions que depenen del Govern. Rovira reconeix que “ha costat”, però s’ha aconseguit fer el projecte com pertocava.

 

Segons el president de l’Espluga Audiovisual, Xavier Lozano, l’equip que el 2009 va arribar a la direcció de l’emissora es va trobar sobre la taula els diferents requeriments del Ministeri d’Indústria i va posar com a prioritat legalitzar la situació tècnica de la ràdio.

 

El coordinador de l’Espluga FM Ràdio, Gerard Bosch, ha reconegut que l’obligatorietat marcada pel Govern aquest any ha fet que s’accelerés el procés per aconseguir la concessió definitiva. Segons Bosch, aquesta autorització és “una notícia positiva per l’Espluga FM Ràdio”.

L’acord l’ha adoptat la Generalitat en Consell de Govern, atenent que correspon al Govern català atorgar aquestes concessions. Segons el propi acord, s’aclareix que les instal·lacions de l’emissora espluguina  s’adiuen als respectius projectes aprovats al seu dia, a les especificacions tècniques d’aplicació, han superat la inspecció preceptiva i han obtingut de l’administració competent l’autorització de la posada en servei.

El ràdioenllaç de l’Espluga FM Ràdio amb el centre emissor, des de l’Antic Hospital, l’any 2015