[youtube https://www.youtube.com/watch?v=vC8mROaeD_o?rel=0&showinfo=0]
Aquesta setmana la sega de cereal a la Conca de Barberà es donarà per acabada i el balanç de la collita és molt irregular d’una zona a l’altra, tot i això el preu del blat ha pujat respecte als anys anteriors.

A la Conca estricta el balanç és positiu pel que fa a la quantitat de producció, en canvi a la Baixa Segarra hi hagut proliferació de malalties i la producció no ha estat tan bona. Les pluges que hi va haver a la primavera van fer que la collita es comences més tard i afavorís a les malalties. Tot i això, on s’han superat els volums de l’any passat és, sobretot, a la Conca estricta, segons han explicat des de la Coperal, l’agropecuària de la comarca que té influència en unes 10.000 hectàrees.

A la Conca estricta, la collita d’ordi aquest any es mou entre els 4.500 i els 5.500 quilos per hectàrea, mentre que les diferents varietats a la Baixa Segarra han donat uns rendiments d’entre 4.000 i 5.000 quilos per hectàrea.

ÀUDIO: Joan Saumell, pagès de l’Espluga, parla sobre la campanya de la sega 

Tot i la proliferació de malalties i la collita d’enguany el preu del blat ha pujat a final de campanya. La producció mundial, sobretot al nord d’Europa, ha baixat un 40% la producció a causa de la falta de pluviometria. Això ha fet beneficiar els productors catalans que guanyaran un 10-20 % més gràcies a la demanda.

ÀUDIO: Saumell exposa les dificultats que han tingut al nord d’Europa

Les pluges de la primavera, sobretot a la llera del riu Francolí, van ajudar a omplir el gra i a fer que madurés correctament. Les plantacions de cereals més abundants al territori continuen sent l’ordi i el blat, per bé que alguns pagesos també treballen amb el pèsol, la civada i la colza.

Collita de cereals de la campanya 2018 (Foto: Josep Morató)