L’Ajuntament de Montblanc ha presentat un projecte al Ministeri de Foment per recuperar el portal de Sant Francesc. L‘objectiu és aconseguir la subvenció de l’1% cultural i reconstruir aquest portal, situat a l’inici del carrer Major, a tocar de Sant Francesc. El projecte està valorat en 750.000 euros. D’aquests, es demanen 500.000 al ministeri, mentre que els 250.000 restants els assumiria l’ajuntament de Montblanc en dues anualitats.

Des del consistori esperen que es resolgui favorablement la subvenció. L’alcalde, Josep Andreu, ha destacat a Ràdio Montblanc que “l’objectiu és aixecar la torre i fer l’arc del portal de Sant Francesc, a l’inici del carrer Major. Cap al setembre o l’octubre ho decidiran i esperem que per la qualitat del projecte ens l’atorguin”.

La recuperació del portal preveu també l’enderroc de l’antic edifici del Kursal, que ja és propietat de l’Ajuntament. D’aquesta manera, quedaria lliure aquest tram de muralla i es recuperaria un dels portals històrics del recinte emmurallat. A més, s’adequarà i es regenerarà ambientalment la zona i es facilitarà l’accés de visitants al pas de ronda.

D’aquesta manera, també es recuperaria la imatge que caracteritza el conjunt defensiu en un entorn d’especial interès pel seu significat i centralitat urbana.